Snel naar:
OmschrijvingKenmerkenFoto'sKaart

Baselaarsstraat 8

5211 LR 'S-HERTOGENBOSCH

Woon Opp.
216 m²
Perceel Opp.
272 m²
Bouwjaar
1933
Baselaarsstraat 8  5211 LR 'S-HERTOGENBOSCH

Omschrijving Baselaarsstraat 8 'S-HERTOGENBOSCH

Op een fantastische locatie aan de rand van het centrum gesitueerde, prachtige monumentale stadsvilla! Deze zeer royale woning beschikt over vele jaren ‘30 stijlkenmerken en is voorzien van een woonkamer en-suite, 5 slaapkamers (mogelijkheid tot 6), 2 badkamers, bijkeuken, kelder en een diepe tuin op het zuidwesten. Ideaal gelegen in een vooroorlogse woonomgeving met een keur aan karakteristieke woningen en volop parkeergelegenheid voor deur. Door de rustige ligging in een mooie, breed opgezette straat, op slechts enkele minuten loopafstand van hartje binnenstad, het Zuiderpark en natuurgebied Het Bossche Broek is het hier fenomenaal wonen: een unieke woning op een eersteklas locatie!

De woning maakt deel uit van een rij van 5 identieke, vrijstaande Rijksmonumenten, die de licht gebogen vorm van de Baselaarsstraat volgen. Ontworpen door de architect J.J. van Dillen (architect van de Bossche Godshuizen) met een functionalistische vormgeving en qua ligging en architectuur uniek voor de stad ‘s-Hertogenbosch. De achtergevels van deze zogenaamde ‘muurhuizen’ is grotendeels blind, omdat deze ook een functie hadden als deel van de ommuring van het terrein van de voormalige psychiatrische inrichting Reinier van Arkel. Dit verklaart tevens de hoge tuinmuren. De panden hebben een grote cultuurhistorische waarde, alsmede een architectuurhistorische waarde. Intern hebben door de jaren heen diverse renovaties plaatsgevonden (o.a. nieuwe elektrische installatie, leidingwerk, keukeninrichting, badkamers, allen omstreeks 2008). Tevens is de woning voorzien van na-isolatie ter plaatse van de begane grondvloer, gevels georiënteerd op het noorden, oosten en het westen, alsook het dak van het hoofdgebouw. Eind 2020 is het volledige buitenschilderwerk nog uitgevoerd en in 2022 het binnenschilderwerk.

Inhoud ca. 808 m3, woonopp ca. 216 m2, perceelopp ca. 272 m2, bouwjaar 1933.

Begane grond:
Entree in de vestibule met originele wand- en vloertegeltjes en een tochtdeur naar de ontvangsthal met de toiletruimte met fonteintje, toegang tot de woonkamer en-suite, keuken en de trapopgang naar de 1e verdieping. De woonkamer is verdeeld over 3 leefruimtes, welke van elkaar worden afgescheiden door middel van en-suite schuifdeuren. De laatste leefruimte heeft een prachtige kamerbrede raampartij met openslaande deuren naar de diepe, veel privacy biedende tuin. De tuin is gelegen op het zonnige zuidwesten, heeft een achterom en is aangelegd met een groot terras en gazon. Vanuit de ontvangsthal is de keuken toegankelijk, welke beschikt over een keukenmeubel in U-opstelling, provisiekast en toegang tot de ruime kelder op stahoogte (ca. 17 m2). Vanuit de kelder is er toegang tot de kruipruimten van de woning. Aansluitend aan de keuken bevindt zich de bijkeuken met aansluitingen voor de wasapparatuur, een loopdeur naar de binnenplaats en een doorgang naar de straat.

1e Verdieping:
Overloop met toegang tot 2 royale slaapkamers met praktische vaste kasten. De masterbedroom beschikt over dubbele deuren naar een Frans balkon. Voorheen bevonden zich op deze verdieping 3 slaapkamers. Op relatief eenvoudige wijze kan dit naar wens weer naar de oude situatie gebracht worden. De badkamer is uitgerust met een inloopdouche, brede wastafel met dubbele kranen, inbouwkast en een 2e toilet.

2e Verdieping:
Wederom een langgerekte overloop, ditmaal met een daklicht en veel bergruimte in een viertal vaste kasten. Op deze verdieping bevinden zich nog eens 3 ruime slaapkamers, allen met inbouwkasten. Ook treft u hier de 2e badkamer met ligbad, dubbel wastafelmeubel, 3e toilet en (nog eens) aansluitingen voor de wasapparatuur.

Achtergrond:
In de jaren 20 van de vorige eeuw had Reinier van Arkel behoefte aan uitbreiding, om de scheiding tussen mannen en vrouwen te verbeteren. Volgens de regeling met de gemeente mochten de Godshuizen op een smalle strook grond aan de Baselaarsstraat 5 woningen en een kantoor bouwen. De villa’s, ontworpen door de architect Jan van Dillen zijn gebouwd in 1933 en waren bedoeld voor de hogere ambtenaren van de Godshuizen. De villa’s zijn identiek en zijn gebouwd in de stijl van het “Nieuwe Bouwen”. De voorgevels zijn hoog opgemetseld en de lessenaarsdaken hellen sterk naar achter. Bijzonder in de achtergevel is dat er geen ramen in zitten. Omdat de woningen aan de achterkant grenzen aan de tuin van het terrein van Reinier van Arkel. Tegenwoordig zijn er wel een aantal glazen tegels in de muur om toch enig licht aan die zijde binnen te krijgen. De tuin van de woningen bevindt zich aan de zijkant van de woning en wordt om bovengenoemde reden door een hoge muur afgeschermd van de achterliggende tuin. Boven de voordeuren bevinden zich polychroom geglazuurde reliëfs, voorstellende: een zonnebloem (nr.2), een uil (nr.4), een bloem (nr.6), de Heilige Geest (nr.8) en een Franse Lelie (nr.10). De architect zelf woonde in Baselaarsstraat 2 en had zijn kantoorruimte aan de Bethaniëstraat 10. De kantoorruimte heeft ook lange tijd dienstgedaan als kantoor voor de technische dienst van de Godshuizen. Sinds 1999 staan deze villa’s en ex-kantoor op de monumentenlijst. De naam Baselaarsstraat herinnerd nog aan een klooster dat hier enkele eeuwen geleden stond.Kenmerken

Overdracht

Status
VERKOCHT

Bouwvorm

Soort woning
VILLA
Type woning
VRIJSTAANDE WONING
Bouwjaar
1933
Energielabel

Oppervlakte en inhoud

Woonopppervlakte
216 m²
Perceeloppvervlakte
272 m²
Inhoud
808 m³
Overige inpandige ruimte
17 m³
Gebouwgebonden buitenruimte
94 m³

Indeling

Aantal kamers
8
Aantal slaapkamers
5

Buitenruimte

Ligging
IN CENTRUM IN WOONWIJK
Tuin
ACHTERTUIN VOORTUIN ZIJTUIN
Tuinpositie
ZUIDWEST
Tuinkwaliteit
-
Bergin/Schuur
-
Garage
GEEN GARAGE

Neem contact met ons op

Op zoek naar een partner voor de aankoop of verkoop van een huis? Of advies over uw hypotheek of verzekering? We horen het graag.

Contactgegevens

Boumij Makelaars
Hekellaan 6
5211 LX 'S-Hertogenbosch
073 - 61 22 344

KvK nummer: 16080762
BTW nummer: NL.8045.04.702.B.01

Funda Boumij   Facebook Boumij

Stuur ons een bericht