Hoe werkt een overbruggingshypotheek?

Veel mensen willen de overwaarde van hun oude woning gebruiken om hun nieuwe woning mee te kopen. Daardoor verlaagt namelijk hun nieuwe hypotheek en profiteren ze van fiscale aantrekkelijke voorwaarden, zoals hypotheekrenteaftrek. De overwaarde komt echter pas vrij als de oude woning verkocht is. Totdat het zover is, heeft u dit geld dus nog niet. Dat lost de overbruggingshypotheek voor u op. Wat is een overbruggingshypotheek precies en hoe werkt deze hypotheekvorm? Een overbruggingshypotheek, ook wel overbruggingskrediet genoemd, is een lening die u tijdelijk afsluit als u de overwaarde van uw oude woning nodig heeft om uw nieuwe woning te kunnen kopen. Het is een aflossingsvrije hypotheek die u kunt terugbetalen zodra uw oude woning is verkocht. De hypotheekverstrekker ziet de overbruggingshypotheek als eigen geld. Dat heeft twee voordelen: u ervaart voordelen met het aanvragen van uw ‘gewone’ hypotheek én u kunt de overbruggingshypotheek direct boetevrij aflossen zodra uw oude woning verkocht is.

De hoogte van de overbruggingshypotheek wordt bepaald door de overwaarde van uw oude huis. Er zit een limiet aan de hoogte van deze hypotheekvorm: deze mag maximaal 90% van de taxatiewaarde zijn min je huidige hypotheekschuld. U krijgt dus geen overbruggingshypotheek voor de hele overwaarde van uw woning, maar over een gedeelte.

Over een overbruggingshypotheek moet rente worden betaald. Hoeveel dat is, verschilt per hypotheekverstrekker. U kunt er in principe vanuit gaan dat deze rente hoger is dan die van uw ‘gewone’ hypotheek. Toch zullen de totale kosten uiteindelijk meevallen. Dat komt bijvoorbeeld omdat u de hypotheek meestal maar voor een korte tijd nodig hebt.

Hoe werkt een overbruggingshypotheek bij nieuwbouw? Het afsluiten van een overbruggingshypotheek bij nieuwbouw is mogelijk, maar u moet wel rekening houden met de duur van de bouw van uw nieuwe huis. De overbruggingshypotheek geeft u namelijk maximaal 2 jaar de tijd om uw oude woning te verkopen. Als de bouw van uw nieuwbouwwoning langer dan 2 jaar duurt, dan kan dit een uitdaging worden.  

Houd ook rekening met de voorwaarden die sommige hypotheekverstrekkers stellen aan het verkrijgen van een overbruggingshypotheek. Soms moet bijvoorbeeld uw oude woning te koop staan of onvoorwaardelijk zijn verkocht. U moet in de meeste gevallen ook notariskosten en kosten voor het afsluiten van de lening betalen. Vaak moet u de lening ook in één keer aflossen zodra de overdracht van de woning heeft plaatsgevonden. Wilt u per hypotheekverstrekker weten hoe het precies zit? Schakel dan een hypotheekadviseur in. De adviseur zet alle mogelijkheden graag voor u op een rij, zodat u de beste keuze kunt maken voor uw situatie. Maak vandaag nog een afspraak met een hypotheekadviseur van Boumij Hypotheken via 073-82222001, hypotheken@boumij.nl of het contactformulier.