Hoe zit het met dubbele lasten en nieuwbouw?

Als u kiest voor nieuwbouw, dan krijgt u vrijwel altijd te maken met dubbele lasten. In de periode dat uw nieuwe huis wordt gebouwd, moet u namelijk wel ergens wonen. Wordt dit uw eerste koophuis en huurt u momenteel een woning? Dan zult u waarschijnlijk tijdens de bouwperiode in uw huurhuis blijven en moet u huurkosten blijven betalen. Als u al een koophuis heeft en u gaat verhuizen, dan moet u hiervoor ook nog hypotheek en rente blijven betalen. U betaalt tijdens de bouwperiode van uw nieuwe huis dus kosten voor de nieuwbouw én kosten om in uw huidige woning te blijven.

Dubbele lasten kunnen van invloed zijn op uw hypotheek. Dat hangt af van verschillende factoren. Als u de dubbele lasten voor nieuwbouw uit eigen middelen kunt betalen, dan wil de hypotheekverstrekker zien dat u hier de ruimte voor heeft. Bij een verhuizing controleert de hypotheekverstrekker of u de maandlasten 1 á 2 jaar kunt dragen. Lukt dit niet? Dan gaat de hypotheekverstrekker na of de 2 hypotheken passen binnen wat u maximaal kunt lenen (op basis van uw inkomen).

U kunt de dubbele lasten bij nieuwbouw zoveel mogelijk beperkt houden. U kunt bijvoorbeeld de dubbele lasten meenemen in uw hypotheek. Dat betekent dat uw hypotheek wordt opgehoogd. Hier hangt wel een fiscaal nadeel aan: de ophoging komt namelijk niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. U kunt ook hulp vragen bij uw familie en vrienden. Zij kunnen u bijvoorbeeld tijdelijk onderdak aanbieden.

Benieuwd of u de dubbele lasten bij nieuwbouw kunt betalen? Laat dan een hypotheekadviseur naar uw situatie kijken. Maak vandaag nog een afspraak met een hypotheekadviseur van Boumij Hypotheken.