Kan ik een hypotheek krijgen met een BKR registratie?

Wat doet het Bureau Krediet Registratie?

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert leningen, betalingsachterstanden en afbetalingsregelingen. Een vermelding bij dit bureau wordt een BKR registratie genoemd. Er zit een verschil tussen een positieve of negatieve BKR registratie.

 • Positieve BKR registratie
  Bij een positieve BKR registratie is er een bewijs van goed financieel gedrag. Dit betekent dat je geen betalingsachterstanden hebt.
 • Negatieve BKR registratie
  U krijgt een negatieve BKR registratie als u achterloopt met het afbetalen. Een kredietverstrekker meldt dit bij het BKR. Het BKR meldt vervolgens een achterstandscodering (A-code) bij uw naam. Deze codering blijft tot vijf jaar na het aflossen van de betreffende lening staan. De achterstandscodering is ook zichtbaar voor hypotheekverstrekkers. De meeste hypotheekverstrekkers zullen u dan ook geen hypotheek verstrekken bij een negatieve BKR registratie.
  Is de A-codering hersteld? Dan krijgt de persoon in kwestie een H-codering. De betalingsachterstand is hersteld.

Wat is een BKR registratie?

Het Bureau voor Krediet Registratie (BKR) registreert kredieten zoals een persoonlijke lening en afbetalingsregelingen. Ook registreren ze betalingsachterstanden van leningen. Wanneer u een lening van minimaal 250 euro afsluit, is de kredietverstrekker verplicht dit door te geven aan Stichting BKR. Op dat moment staat u in het Centraal Krediet Informatiesysteem met een positieve registratie. Dit geldt bijvoorbeeld al wanneer:

 • U een kredietlimiet heeft of rood kunt staan op uw rekening;
 • U een creditcard met gespreide betaling heeft in meerdere termijnen;
 • U gebruik maakt van private lease;
 • U gebruik maakt van een uitgestelde betaling;
 • U een toestelkrediet van een telecomaanbieder heeft;
 • U een doorlopend krediet of persoonlijke lening heeft.

Waar kijkt een hypotheekverstrekker naar?

Een BKR registratie betekent niet automatisch dat u geen hypotheek kunt afsluiten of dat het moeizamer gaat. De meeste Nederlanders staan namelijk BKR geregistreerd omdat ze ooit een lening hebben afgesloten of een krediet omdat ze een mobiele telefoon op afbetaling hebben of een creditcard.

Het wordt echter lastiger om een hypotheek te krijgen wanneer u een negatieve BKR registratie heeft. Deze A-code wordt door de hypotheekverstrekker als waarschuwingssignaal gezien. Verder ziet diegene ook een overzicht van alle afgesloten leningen. De hoogte van deze leningen bepaalt de hoogte van het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor uw hypotheek. Naast de A- en H-coderingen bestaan er ook nog een aantal bijzonderheidscoderingen. Afhankelijk van het type codering zijn er vaak nog verschillende mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten met een BKR registratie.

Boumij Hypotheken voor advies

Het is dus helemaal afhankelijk van de soort codering of het mogelijk is om een hypotheek af te sluiten met een BKR registratie. Wenst u hierover een persoonlijk advies? Neem dan contact op met Boumij Hypotheken. Onze hypotheekadviseur staat graag voor u klaar met een passend advies.