Kan ik mijn hypotheek oversluiten zonder boete?

Als u uw hypotheek oversluit, dan stapt u over naar een andere hypotheekverstrekker. Dat is meestal omdat u bij een andere partij een lagere rente kunt krijgen. U bent dan goedkoper uit bij die andere partij. Het probleem is echter dat de hypotheekverstrekker waarvan u overstapt u een boete kan opleggen als u besluit met een andere partij in zee te gaan. Dat komt omdat u met uw oorspronkelijke hypotheekverstrekker een contract hebt afgesloten. U kunt bijvoorbeeld hebben afgesproken dat u voor 20 jaar uw rente heeft vastgelegd bij die partij. Als u overstapt, dan loopt uw hypotheekverstrekker een hoop rente mis. Rente die u wél aan hen had betaald als u niet was overgestapt. Uw huidige hypotheekverstrekker vraagt u daarom om dit bedrag alsnog aan hen te betalen. Dat is de boete die u door uw huidige hypotheekverstrekker wordt opgelegd voor het overstappen naar een andere partij.

Veel mensen die hun hypotheek willen oversluiten, vragen af of dit mogelijk is zonder boete. Een hypotheek oversluiten zonder boete is in een klein aantal gevallen mogelijk. Bijvoorbeeld als blijkt dat u bij de partij waar u naar overstapt uiteindelijk meer gaat betalen. Dat komt echter niet vaak voor, want de reden dat mensen willen overstappen is vrijwel altijd dat ze bij een andere partij financieel voordeliger uit zijn. Of u wel of niet een boete krijgt, ligt ook aan de hoogte van de rente op dat moment en de rente van het contract dat u teruggeeft aan uw hypotheekverstrekker. Geeft u een contract terug dat de hypotheekverstrekker bij wijze van spreken morgen nog aan een andere klant kan verkopen, omdat de rente in de markt op dat moment hoger is? Dan is de hypotheekverstrekker vaak coulanter met het uitdelen van de boete. Geeft u echter een contract terug met een hoog rentepercentage terwijl de rente in de markt lager is, dan kan de hypotheekverstrekker niks meer met uw contract en zullen ze hoogstwaarschijnlijk de boete opleggen.

Het oversluiten van een hypotheek zonder boete wil ook nog wel eens voorkomen als uw partner overlijdt en u blijft alleen achter. Dan wil de hypotheekverstrekker in veel gevallen een uitzondering maken.

De hoogte van uw boete kan lager uitvallen als u bijvoorbeeld al 15 jaar bij uw hypotheekverstrekker zit en de laatste 2, 3 jaar overstapt naar een andere partij. Uw huidige hypotheekverstrekker kijkt dan naar de hoogte van de rente in de markt voor de periode dat u nog rente heeft vaststaan. Als die rente in de markt hoger of lager blijkt uit te vallen dan wat u nu betaalt, dan kan dat van invloed zijn op de hoogte van uw boete.

Bovenstaande situaties zijn uitzonderingen. Het oversluiten van een hypotheek zonder boete komt niet vaak voor. Meestal legt de hypotheekverstrekker u een boete op als u wilt overstappen. Benieuwd of u in uw situatie voordeliger uit bent als u overstapt, ondanks de boete? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Boumij Hypotheken.