Wat is de gemiddelde looptijd van een hypotheek?

De maximale looptijd van een hypotheek in Nederland is 30 jaar. Dit is bij vrijwel alle Nederlandse banken de langst mogelijke looptijd. 30 jaar is namelijk de maximale looptijd waarin u de rente van uw hypotheek mag opgeven aan de belasting. Na die 30 jaar verliest u dus uw recht op hypotheekrenteaftrek.

In sommige gevallen kan het beter zijn om een kortere looptijd af te spreken met de verstrekker van uw hypotheek. Bijvoorbeeld als u binnen 30 jaar met pensioen gaat en u wilt vóór die tijd uw hypotheek volledig hebben afbetaald. U moet er echter rekening mee houden dat u wel hogere maandlasten zult hebben als u de looptijd van uw hypotheek verkort. U moet namelijk hetzelfde bedrag aflossen, maar dan in een kortere tijd. Onderzoek daarom samen met een hypotheekadviseur of dit financieel haalbaar is voor u.

Naast de looptijd moet u ook de rentevaste periode van uw hypotheek bepalen. De rentevaste periode is de periode (binnen de looptijd van uw hypotheek) waarin u de rente van het moment van afsluiten vastzet. Als u uw rente bijvoorbeeld voor een periode van 20 jaar vastzet, dan weet u dat de hoogte van uw rente in die 20 jaar niet zal veranderen. Dat bedrag wordt dus in deze periode niet hoger of lager. De vragen die u zichzelf bij deze beslissing moet stellen is: hoeveel maandlasten wilt u hebben en hoeveel zekerheid wilt u hierover? Schakel bij twijfel of vragen altijd een hypotheekadviseur van Boumij Hypotheken in. Deze bespreekt uitgebreid uw situatie met u en zoekt vanuit een onafhankelijke positie naar de beste hypotheekoplossing.