Wat is een duurhuurhypotheek?

Een duurhuurhypotheek kan worden afgesloten door duurhuurders: huurders die minimaal een derde van hun netto-inkomen aan huur besteden. Deze hypotheekvorm is geschikt voor mensen die niet voldoen aan de voorwaarden voor inkomens om een ‘normale’ hypotheek te krijgen. Ze hebben bijvoorbeeld geen vast contract bij hun werkgever, zijn nog maar net begonnen met werken (en hebben dus geen 3 jaar lang inkomen gehad om op terug te vallen) en/of hebben geen diploma waarmee ze aan de bank kunnen aantonen dat ze in een goede branche zijn opgeleid. Omdat ze wel aan andere voorwaarden voldoen (ze besteden al een bepaalde periode minstens een derde van hun netto-inkomen aan huur, hebben interesse in een woning met een hypotheek die lager is dan de huur die ze nu betalen, hebben inkomen en spaargeld en zijn schuldenvrij), kunnen ze in aanmerking komen voor een duurhuurhypotheek. Een bank kan voor zulke personen een uitzondering op de standaardregels voor hypotheken maken en alsnog een maatwerkhypotheek verstrekken.

In de praktijk ziet men dat het vaak toch nog vrij lastig is om een duurhuurhypotheek af te sluiten. De woning moet bijvoorbeeld gefinancierd worden met NHG, en tegenwoordig komen veel woningen niet meer onder de NHG-grens uit. Ook voldoen veel mensen niet aan alle voorwaarden die aan een duurhuurhypotheek zitten. Denk bijvoorbeeld aan de extra buffer waar men over moet beschikken. Het plaatje moet voor de hypotheekverstrekker dus compleet zijn; dan kunnen ze een uitzondering maken en een duurhuurhypotheek of maatwerkhypotheek opstellen.

Bent u benieuwd of u in aanmerking kunt komen voor een duurhuurhypotheek? De hypotheekadviseurs van Boumij Hypotheken nemen uw situatie graag onder de loep. U kunt bij hen ook terecht voor antwoord op al uw vragen. Afspraak maken? Dat kan via 073-8222001, hypotheken@boumij.nl of het contactformulier.