Hoe werkt een boeterente bij een hypotheek?

Wat is een boeterente?

Geldverstrekkers rekenen een boete wanneer de hypotheek eerder wordt afgelost dan in de hypotheekakte is afgesproken. Per jaar mag u een percentage van de hoofdsom van uw hypotheek boetevrij aflossen. Vaak mag u 10 tot 20 procent van de hoofdsom boetevrij per jaar aflossen. Betaalt u meer af? Dan betaalt u hoogstwaarschijnlijk een boeterente. Een boeterente is dus eigenlijk een soort van compensatie voor de geldverstrekker voor de gemiste inkomsten van de hypotheek.

Hoe hoog is de boeterente?

De manier waarop de hoogte van een boeterente wordt berekend, is per geldverstrekker verschillend. De hoogte wordt onder andere bepaald door de volgende factoren:

 1. Hoe zou de aflossing van de hypotheek verlopen?
  De volgende zaken zijn van belang:
  - de openstaande hypotheekschuld op dit moment
  - het bedrag dat boetevrij afgelost mag worden
  - het bedrag dat vanuit de hypotheekvorm afgelost zou worden.
 2. Wat zijn de relevante rentepercentages?
  Bij het bepalen van het nadeel van de bank wordt naar twee rentes gekeken:
  - de contractrente is de rente die u volgens de renteafspraak zou betalen
  - de vergelijkingsrente is de rente die de bank nu kan krijgen als het geld opnieuw geleend wordt voor de rest van uw rentevast periode.
 3. Wat zijn de door de bank misgelopen rentebedragen?
  Door het opzeggen van de rentevast periode loopt de bank elke maand rente mis over uw hypotheek. Voor de rest van de periode wordt, per maand, uitgerekend welk bedrag de bank misloopt.
 4. Wat is de waarde van die misgelopen bedragen op dit moment?
  Voor het bepalen van de boeterente kunnen niet simpelweg de misgelopen rentebedragen bij elkaar opgeteld worden. Dit wordt berekend door het contant maken van de rentebedragen, het uitrekenen van de netto contante waarde. Het totaal van alle contant gemaakte misgelopen rentebedragen is het nadeel van de bank dat als boeterente bij u in rekening gebracht mag worden.

Het is dus nog niet zo eenvoudig om de boeterente te berekenen.

Is de boeterente van de hypotheek aftrekbaar?

Ja, de boeterente van de hypotheek is aftrekbaar wanneer:

 • U een extra aflossing doet op uw hypotheek;
 • U uw hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker;
 • U tussentijds het rentepercentage aanpast.

Betaalt u de boeterente in één keer? Dan mag u het bedrag van de boeterente in één keer aftrekken in uw belastingaangifte over het jaar waarin u de boeterente betaald heeft. Betaalt u de boeterente niet in één keer, maar wordt dit met de hypotheekrente verrekend tijdens de resterende looptijd van uw hypotheek (rentemiddeling)? Trek dan jaarlijks de hogere rente af in uw belastingaangifte.

Advies nodig? Neem contact op

Wij kunnen onszelf voorstellen dat alle informatie rondom een boeterente en de hypotheek veel vragen oproept. De hypotheekadviseurs van Boumij Hypotheken staan graag voor u klaar met de juiste antwoorden. Neem contact met ons op.