Kan ik een tweede hypotheek nemen?

Waarom kiezen voor een 2e hypotheek?

Een tweede hypotheek kan financieel aantrekkelijk zijn als het geld gebruikt wordt voor de verbouwing van uw woning of voor achterstallig onderhoud. Als u kunt aantonen dat u het geld gebruikt hebt voor een verbouwing, is de rente van deze 2e hypotheek fiscaal aftrekbaar. Mits u een annuïtaire of lineaire hypotheek heeft. Dit fiscaal voordeel geldt overigens niet wanneer u het geld van de hypotheek voor ander zaken gebruikt.

De factoren

Of u een tweede hypotheek kunt krijgen, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Uw/jullie inkomen
  • De waarde van uw woning
  • Het soort verbouwing, denk bijvoorbeeld aan energiebesparende maatregelen of een nieuwe keuken
  • Uw huidige hypotheek: sluit deze nog goed aan of moet er wat bijgesteld worden?

Houd er in ieder geval rekening mee dat u voor een 2e hypotheek misschien opnieuw naar de notaris moet. De meeste hypotheken zijn bij het afsluiten hoger ingeschreven. Hiermee bedoelen we dat de notaris toentertijd een hoger bedrag heeft vastgelegd voor de hypotheek. Is het verschil tussen de openstaande hypotheek en de hypothecaire inschrijving groot genoeg? Dan is een onderhandse hypotheekverhoging eventueel mogelijk. Dit betekent dat u dan niet naar de notaris hoeft.

Hypotheek voor een tweede woning

Droomt u er al tijden van om een tweede woning te kopen? Een tweede woning als een vakantiehuis in Frankrijk, een appartement in Oostenrijk of een strandhuisje op Vlieland. Maar weet u niet zo goed hoe u deze tweede woning wilt financieren? Ondanks dat het niet zo eenvoudig is als het afsluiten van een hypotheek voor een eerste woning, is het zeker mogelijk om een hypotheek voor een tweede woning te nemen. Wel is er slechts een beperkt aantal banken dat een hypotheek voor een tweede huis wil financieren.

Voor een hypotheek voor een tweede woning moet u aan een aantal aanvullende voorwaarden voldoen:

  • Deze tweede woning mag niet uw hoofdverblijf zijn.
  • Het huis moet op een fundering staan en gebouwd zijn met steen of beton.
  • U kunt slechts een bepaald percentage van de woning financieren met een hypotheek, dus u heeft meer eigen geld nodig.
  • De looptijd van deze hypotheek is korter, maximaal 25 jaar.

U hoeft een tweede hypotheek niet perse bij dezelfde partij af te sluiten als uw eerste hypotheek.

Advies nodig?

Maar wat voor hypotheekvorm kiest u voor een tweede hypotheek? Wat betekent het afsluiten van een extra hypotheek voor uw huidige financiële situatie? En welke geldverstrekkers staan open voor het afsluiten van een 2e hypotheek? Allemaal vragen waar we u bij Boumij Hypotheken graag mee helpen. Onze hypotheek adviseur staat voor u klaar met een persoonlijk advies.