Heb ik een werkgeversverklaring/intentieverklaring nodig voor mijn hypotheek?

Wat is een werkgeversverklaring?

Een werkgeversverklaring is een document dat uw werkgever moet invullen. In een werkgeversverklaring staat onder andere hoe hoog uw inkomen is en wat voor dienstverband u heeft. In combinatie met een recente loonstrook wordt zo uw inkomen vastgesteld en kunt u bij de geldverstrekker aantonen dat u voldoende inkomen heeft om de hypotheeklasten te kunnen betalen.

Is er sprake van een tijdelijk contract of zit u nog in uw proeftijd? Dan is het van belang dat uw werkgever ook de intentieverklaring invult.

Wat is een intentieverklaring?

De intentieverklaring is een apart gedeelte op de werkgeversverklaring. De intentieverklaring heeft u nodig voor uw hypotheek wanneer u geen vast dienstverband heeft. Met deze intentieverklaring geeft uw werkgever aan voornemens te zijn om u in vaste dienst te nemen. Dus ook wanneer u geen vast contract heeft, is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten.

Zonder een intentieverklaring neemt de bank uw ‘tijdelijke’ inkomen niet mee in uw hypotheekaanvraag. Een intentieverklaring geeft de geldverstrekker zekerheid dat u, zowel nu als in de toekomst, een inkomen heeft waarmee u uw maandlasten kunt blijven betalen.

Checklist bij een werkgeversverklaring

Voor een werkgeversverklaring voor uw hypotheek zijn een aantal regels opgesteld:

  • De verklaring moet met de hand of online ingevuld zijn door uw werkgever of vertegenwoordiging van.
  • Eén persoon, één handschrift.
  • Het formulier moet ingevuld worden met dezelfde (kleur) pen.
  • Wordt er een fout gemaakt? Laat dan een nieuw formulier invullen. Correcties worden niet als waarheidsgetrouw gezien.
  • Zorg dat alle vragen beantwoord zijn.
  • De volledige naam van de organisatie, zoals opgenomen in de arbeidsovereenkomst, hoort op de werkgeversverklaring te staan.
  • Zorg voor een bedrijfsstempel.
  • Vul de juiste inkomensgegevens in, gelijk aan het bruto jaarsalaris op de loonstrook.
  • Een werkgeversverklaring/intentieverklaring mag niet ouder zijn dan drie maanden na de datum van de offerte voor uw hypotheek.

Alternatief voor de werkgeversverklaring

Kunt u ook zonder werkgeversverklaring een hypotheek krijgen? Het antwoord is ja. Er is een alternatief. Een sneller, beter en betrouwbaarder alternatief voor mensen in loondienst, namelijk de Inkomensbepaling Loondienst. Dit is een methode met een berekening die gebaseerd wordt op uw UWV verzekeringsbericht. Het grote voordeel van de Inkomensbepaling Loondienst is dat u niet meer afhankelijk bent van uw werkgever, maar het zelf kunt regelen.

Boumij Hypotheken voor advies

Wij begrijpen het als geen ander wanneer u het lastig vindt om alles rondom het aanvragen van een hypotheek te regelen. De hypotheekadviseurs van Boumij Hypotheken staan graag voor u klaar met een passend advies. Samen met u kijken we naar de mogelijkheden rondom de werkgeversverklaring en intentieverklaring voor het aanvragen van een hypotheek.