NHG: de Nationale Hypotheek Garantie

Lees meer

Soms kunnen er omstandigheden zijn waardoor het lastiger wordt om uw hypotheek te betalen. Bijvoorbeeld als u uw baan verliest of als u gaat scheiden van uw ex-partner. In zulke situaties is het prettig als u zeker kunt zijn van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Met NHG, oftewel Nationale Hypotheek Garantie, heeft u een vangnet als het betalen van uw hypotheek niet meer lukt.

Wat is NHG en welke voordelen zitten eraan?

De NHG is een waarborgfonds dat verantwoorde financiering voor een eigen woning beschikbaar wil maken voor zoveel mogelijk woningkopers. Het zoekt samen met geldverstrekkers naar oplossingen als het niet meer lukt om de hypotheek te betalen. Ook kan NHG de restschuld van uw woning (onder bepaalde voorwaarden) kwijtschelden als u uw woning met verlies verkoopt. 

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie levert u verschillende voordelen op. Geldverstrekkers belonen de extra zekerheid van deze hypotheek bijvoorbeeld met korting op uw hypotheekrente. Daarnaast maakt NHG het aantrekkelijk om uw woning te verduurzamen, want u kunt verduurzamingsmaatregelen meefinancieren tot 106% van uw totale woningwaarde.

Voorwaarden voor een NHG-hypotheek

Als u in aanmerking wilt komen voor een NHG-hypotheek, dan dienen u en uw woning aan verschillende voorwaarden te voldoen. De belangrijkste voorwaarden voor NHG in 2024 zijn:


  1. De kostengrens stijgt naar € 435.000,-.
  2. Als u in uw nieuwe woning energiebesparende voorzieningen wilt aanbrengen, dan kunt u maximaal € 461.100,- lenen (6% extra). Dit bedrag moet wel volledig worden besteed aan zulke voorzieningen.

  3. De woning waarvoor u Nationale Hypotheek Garantie aanvraagt, moet uw hoofdverblijf zijn.

    Voor nadere informatie verwijzen wij u graag door naar de website van NHG.

Borgtochtprovisie

NHG is een waarborgfonds dat borgstelling verstrekt aan de geldverstrekker. Sluit u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af, dan dient u eenmalig een borgtochtprovisie te betalen aan NHG. Dankzij deze borgtochtprovisie kan de NHG borg staan voor uw schuld en kunt u gebruikmaken van het vangnet dat zij bieden. In 2024 bedraagt de borgtochtprovisie 0,6% van het totale hypotheekbedrag.

Benieuwd of u in aanmerking komt voor NHG?

Als een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie mogelijk is, dan is het in principe altijd slim om hiervoor te kiezen. Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor NHG? Of heeft u vragen over deze borgstelling? Neem contact met ons op.

Belangrijke documenten

Kiest u voor het afsluiten van een hypotheek in Den Bosch of omgeving voor de hypotheekadviseur van Boumij Hypotheken? Dan zijn onderstaande documenten belangrijk om te lezen:

 

vacature-onder.jpg

Neem contact met ons op

Op zoek naar advies over uw hypotheek? Neemt u gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Contactgegevens

Boumij Hypotheken
Hekellaan 8
5211 LX ’s-Hertogenbosch
073 - 82 22 001

KvK nummer: 17213591

Stuur ons een bericht

Veelgestelde vragen

Wat is de grens voor NHG in 2023?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Daar zit een Waarborgfonds Eigen Woningen achter. De NHG fungeert eigenlijk als een soort vangnet als u uw hypotheek niet meer kunt betalen. Dat werkt als volgt. Normaal gesproken reserveert de bank die uw hypotheek verstrekt een bedrag op hun balans: een bedrag dat gereserveerd wordt voor wanneer u stopt met betalen. Dat bedrag, een reserve, berekenen ze door in de rente die u betaalt aan de bank.

Lees meer

Wat zijn de voorwaarden voor een NHG-hypotheek in 2023?

De NHG is een waarborgfonds dat als vangnet fungeert wanneer u, om welke reden dan ook, uw hypotheek niet meer kunt betalen. Of als u na de verkoop van uw woning te maken krijgt met een restschuld. Wilt u in aanmerking komen voor NHG, dan moet u aan verschillende voorwaarden voldoen.

Lees meer

Wat is de borgtochtprovisie voor NHG?

Als u een NHG-hypotheek afsluit, dan moet u borgtochtprovisie betalen. NHG is namelijk een waarborgfonds dat borg staat voor uw lening tegenover de bank. Dankzij de borgtochtprovisie kan de NHG borg staan voor uw schuld. Het waarborgfonds bekostigt er bijvoorbeeld de kwijtschelding van restschulden mee.

Lees meer