FAQ

Hieronder vindt u onze veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag.

Makelaar

Makelaarskosten: wat zijn de gemiddelde kosten van een makelaar?

Makelaarskosten zijn de kosten die een makelaar u in rekening brengt voor de begeleiding. Dit geldt zowel voor de begeleiding bij het kopen als het verkopen van een huis. De makelaarskosten zijn meestal een percentage van de uiteindelijke (ver)koopprijs. Wij zetten de verschillen qua makelaarskosten voor u uiteen: de kosten bij een aankoopmakelaar en de kosten bij een verkoopmakelaar.

Lees meer

Wat is een makelaar en wat doet een makelaar?

Een makelaar is dé persoon die bemiddelt bij het verkopen, aankopen of huren van woningen, kantoren, bedrijfspanden en ander onroerend goed. Maar een makelaar kan en doet nog heel veel meer. In dit artikel vertellen u niet alleen wat een makelaar is, maar ook wat een makelaar allemaal doet. We geven u dus eigenlijk een kijkje in de keuken van Boumij Makelaars.

Lees meer

Hypotheken

Kan ik een tweede hypotheek nemen?

Een tweede hypotheek is een financiering die u boven op uw bestaande hypotheek afsluit. Het is dus een extra hypotheek op uw woning. In de meeste gevallen wordt er voor een tweede hypotheek gekozen wanneer iemand extra geld wil vrijmaken om het huis te verbouwen. Of u wel of geen tweede hypotheek kunt nemen, is afhankelijk van de overwaarde van uw woning en de hoogte van uw inkomen. Zijn zowel de overwaarde van uw huis en uw inkomen toereikend? Dan is het antwoord ja: u kunt een 2e hypotheek afsluiten.

Lees meer

Wat zijn de notariskosten bij het afsluiten van een hypotheek?

Heeft u uw droomhuis gevonden? Gefeliciteerd. Om uw hypotheek te kunnen afsluiten, moet u langs de notaris. Een notaris zorgt namelijk voor een goede overdracht. Hij regelt alle juridische details in de verschillende contracten die u moet tekenen om de wettelijke eigenaar van uw woning te worden. En voor het regelen van dit alles betaalt u een vergoeding: de notariskosten bij een hypotheek.

Lees meer

Heb ik een werkgeversverklaring/intentieverklaring nodig voor mijn hypotheek?

Bent u in loondienst bij het aanvragen van uw hypotheek? Dan heeft u een werkgeversverklaring nodig. Heeft u een tijdelijk contract of zit u nog in uw proeftijd? Dan heeft u naast een werkgeversverklaring ook een intentieverklaring nodig om uw hypotheek rond te krijgen. Maar wat zijn dit nou eigenlijk voor documenten en wat staat er allemaal in? Boumij Hypotheken geeft u graag antwoord op deze vragen.

Lees meer

Kan ik een hypotheek krijgen met een studieschuld?

Het antwoord op de vraag ‘Kan ik een hypotheek krijgen met een studieschuld?’ is ja. Het is mogelijk om met een studieschuld een hypotheek af te sluiten, alhoewel u dan wel aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Wat die voorwaarden zijn en waarmee u allemaal rekening dient te houden, lichten we van Boumij Hypotheken graag toe in dit blogartikel.

Lees meer

Kan ik mijn hypotheek tussentijds verhogen of de hypotheek verlengen?

Het is mogelijk om uw hypotheek tussentijds te verhogen of te verlengen. In dit artikel gaan we graag dieper in op beide mogelijkheden.

Lees meer

Wat zijn de kosten van een hypotheekadvies?

Bent u voornemens om een huis te kopen, maar heeft u nog wat vragen over de hypotheek? Weet u bijvoorbeeld niet of u deze zelf wilt afsluiten of hiervoor liever een adviseur in de arm neemt? Aan de ene kant kunt u natuurlijk geld besparen op de afsluitkosten door zelf een hypotheek af te sluiten, maar aan de andere kant is het misschien wel fijn om te sparren met een hypotheekadviseur over de mogelijke opties en de bijbehorende voor- en nadelen.

Lees meer

Kan ik een hypotheek krijgen met een BKR registratie?

Bij het afsluiten van een hypotheek kunt u te maken krijgen met het Bureau Krediet Registratie. Wat is het Bureau Krediet Registratie (BKR)? Wanneer staat iemand eigenlijk geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie? En is het eigenlijk wel mogelijk om een hypotheek te krijgen met een BKR registratie? Boumij Hypotheken geeft graag antwoord op al uw vragen rondom BKR registratie.

Lees meer

Kunnen mijn ouders garant staan voor mijn hypotheek?

Bent u toe aan een eigen woning, maar lukt het om wat voor reden dan ook niet op eigen kracht? Dan is het mogelijk dat uw ouders garant staan voor de hypotheek. Wanneer iemand bereid is om garant te staan voor uw hypotheek betekent dit dat u meer kunt lenen. Uw ouders kunnen op drie verschillende mogelijkheden helpen bij uw hypotheek. Wat deze drie mogelijkheden zijn en wat garantstelling bij een hypotheek precies is, bespreken we in dit blogartikel.

Lees meer

Kan ik een hypotheek krijgen zonder eigen geld?

Is het mogelijk om een huis te kopen en een hypotheek te krijgen zonder eigen geld? Over het algemeen is het moeilijk om een hypotheek zonder eigen geld te realiseren, maar er zijn mogelijkheden. Boumij Hypotheken vertelt u graag wat deze mogelijkheden zijn.

Lees meer

De verbouwingshypotheek: uw hypotheek verhogen voor een verbouwing

Voldoet uw huidige woning niet meer helemaal aan uw wensen omdat het bijvoorbeeld te klein of wat gedateerd is? Dan kunt u uw woning weer naar wens maken door te verbouwen. Een verbouwing kan aardig oplopen in de kosten. U kunt hier aan de ene kant spaargeld voor gebruiken, maar aan de andere kant ook kiezen voor een verbouwingshypotheek/het verhogen van de hypotheek voor een verbouwing.

Lees meer

Hoeveel eigen geld heb ik nodig voor een hypotheek?

Bij het afsluiten van een hypotheek, komen een aantal kosten kijken. Kosten boven op de aankoopsom van de woning. Deze kosten kunt u sinds 1 januari 2018 niet meer meefinancieren in uw hypotheek. Tegenwoordig heeft u dus eigen geld nodig om een hypotheek af te sluiten. Over hoeveel eigen geld u nodig heeft bij het afsluiten van een hypotheek gaan we in dit artikel dieper op in.

Lees meer

Kan ik een huis kopen zonder hypotheek?

Het antwoord op de vraag ‘Kan ik een huis kopen zonder hypotheek?’ is ja. Maar is het wel interessant en verstandig om een huis te kopen zonder hypotheek? Boumij Hypotheken zet de voor- en nadelen van een huis kopen zonder hypotheek graag voor u op een rijtje.

Lees meer

Wanneer kan of moet ik mijn bestaande hypotheek oversluiten?

U kunt er altijd voor kiezen om uw bestaande hypotheek over te sluiten. Het oversluiten van een hypotheek is vooral interessant wanneer er voor u financieel voordeel te behalen is. Maar wanneer is het oversluiten van een hypotheek dan aantrekkelijk genoeg? Boumij Hypotheken zocht het voor u uit.

Lees meer

Kan ik als zzp’er of ondernemer een hypotheek krijgen?

Veel zzp’ers en ondernemers vragen zich af of ze wel een hypotheek kunnen afsluiten. Ja, dat is mogelijk, maar het gaat wel anders, soms zelfs een stuk moeizamer, dan wanneer u in loondienst bent. Bij het afsluiten van een hypotheek als zzp’er of ondernemer wordt uitgegaan van cijfers van de laatste drie jaar, maar ook wanneer u een startende ondernemer bent zijn er mogelijkheden. Wij helpen u graag met het afsluiten van uw ondernemershypotheek en vertellen u stap voor stap waar u allemaal rekening mee dient te houden.

Lees meer

Hoe werkt een boeterente bij een hypotheek?

Denkt u na over het oversluiten van uw hypotheek of het openbreken van een rentevast periode, omdat bijvoorbeeld de rente historisch laag staat? Dan kunt u te maken krijgen met een boeterente. Boumij Hypotheken vertelt u graag wat een boeterente is en of de boeterente bij uw hypotheek aftrekbaar is.

Lees meer

Uw woning verkopen

Wat zijn de gemiddelde kosten voor het verkopen van een huis?

Het verkopen van uw huis levert niet alleen geld op, maar brengt ook bepaalde kosten met zich mee. Vaak wordt er bij de verkoop alleen aan de makelaarskosten gedacht, maar er zijn meer kosten waar u rekening mee moet houden. Boumij Makelaars vertelt u graag wat de gemiddelde kosten zijn voor het verkopen van een huis.

Lees meer

Een checklist voor het verkopen van uw huis

De knoop is doorgehakt, u gaat uw huis verkopen. Maar wat komt er allemaal kijken bij de verkoop van uw woning? Hoe bepaalt u de juiste vraagprijs? Hoe pakt u de bezichtigingen aan? En hoe kunt u het beste onderhandelen over de juiste prijs?

Lees meer

Kan ik mijn huis verkopen zonder een makelaar?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huis te verkopen zonder makelaar, omdat er op de huidige woningmarkt veel vraag is en weinig aanbod. En natuurlijk kunt u er voor kiezen om zelf uw huis te verkopen, met als voordeel dat u kosten bespaart, maar met als nadeel dat u er wel veel tijd in moet investeren. Het verkopen van uw huis is een belangrijk moment in uw leven en de hulp van Boumij Makelaars kan daarbij absoluut het verschil maken.

Lees meer

Kan ik mijn huis verkopen en vervolgens weer terughuren?

Wist u dat bijna een kwart miljoen oudere huiseigenaren op papier welgesteld is, maar waarvan de rijkdom vast zit in de overwaarde van het huis? Wanneer u 55 jaar of ouder bent, uw pensioen steeds dichterbij komt en uw hypotheek grotendeels afgelost is, zit uw vermogen grotendeels in bakstenen. Een oplossing om uw geld te krijgen én in uw huis te blijven wonen is om uw huis te verkopen en vervolgens weer terug te huren. Maar is uw huis verkopen en terughuren wel een goede constructie? Wij vertellen u er graag meer over.

Lees meer

Huis verkopen zonder makelaar: de voordelen en nadelen

Wanneer u uw huis wilt verkopen, kunt u ervoor kiezen om een makelaar in te schakelen. Maar u kunt ook beslissen om het zelf te doen, dus uw huis te verkopen zonder makelaar. Wij zetten de voordelen en nadelen van uw huis verkopen zonder makelaar graag voor u op een rijtje, zodat u een weloverwegen keuze kunt maken.

Lees meer

Kan ik de overwaarde van mijn huis of hypotheek opnemen?

Door een stijgende huizenprijs en/of aflossing van de hypotheek kan er sprake zijn van een overwaarde. Uw huis is dan meer waard dan uw hypotheek. Dit vermogen krijgt u gewoonlijk pas in uw bezit als u uw woning verkoopt. Maar ook als u niet gaat verhuizen, kunt u de overwaarde van uw huis of hypotheek opnemen. Wij laten u graag kennismaken met wat overwaarde precies is en wat de mogelijkheden zijn om de overwaarde van uw huis op te nemen of te investeren. 

Lees meer

Nieuwbouw

Wat zijn ongeveer de kosten van een nieuwbouwhuis?

De kosten van een nieuwbouwhuis kunnen erg uiteenlopen. Wat een nieuwbouwwoning onderaan de streep uiteindelijk kost, heeft bijvoorbeeld te maken met de grootte van het huis en de keuzes voor materialen en de indeling. Hoe groter en luxer, hoe meer u betaalt. U kunt ervan uitgaan dat de kosten van een prefab nieuwbouwhuis gemiddeld tussen de € 75.000,- en € 600.000,- liggen.

Lees meer

Wat zijn de bijkomende kosten voor nieuwbouw?

Wanneer u een nieuwbouwwoning koopt, betaalt u niet alleen voor de woning zelf. Er zijn nog een hoop bijkomende kosten die bij nieuwbouw komen kijken. Zo betaalt u bijvoorbeeld altijd bouwrente vanaf het tekenen van de koopovereenkomst. Kort gezegd zijn dat rekeningen van de aannemer, die bestaan uit voorgeschoten kosten (inclusief rente) voor het bouwen van de woning. De bouwrente omvat twee onderdelen, namelijk de financieringsvergoeding en de uitstelrente. De financieringsvergoeding bestaat uit de kosten en rente die de aannemer al heeft betaald vóórdat u de koopovereenkomst heeft getekend. Denk aan kosten voor de grond of bepaalde werkzaamheden. Deze bijkomende kosten zijn onderdeel van de koopprijs van de nieuwbouw. Tot de uitstelrente behoren de kosten die de aannemer maakt in de periode tussen de aankoop van het huis en het regelen van de hypotheek. Dit deel van de bouwrente valt niet onder de koopprijs. Begint de bouw van de woning pas ná het ondertekenen van het koopcontract? Dan hoeft u vaak geen bouwrente te betalen.

Lees meer

Waar moet ik op letten bij het kopen van een nieuwbouwhuis?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komt een hoop kijken. Door het proces in stappen of fases op te delen, wordt het hele proces van de aankoop van nieuwbouw vaak een stuk overzichtelijker.

  1. De voorbereiding: uw woonwensen op papier
  2. De zoektocht naar uw droomwoning: inschrijven
  3. Het contract sluiten
  4. Financiële zaken regelen
  5. De oplevering
  6. Na de oplevering
Lees meer

Wat is een financiële check voor nieuwbouw?

Een financiële check is een document waaruit duidelijk wordt of u de woning waar u interesse in heeft (inclusief bijkomende kosten) kunt betalen. Er staat informatie in over uw inkomen en eventuele vermogen en schulden. Soms vraagt de makelaar hierom, maar u kunt de financiële check ook vrijwillig meesturen om uw kans op inloting voor de nieuwbouw te vergroten. De financiële check kan worden aangevraagd bij een financieel adviseur, zoals uw bank of een hypotheekverstrekker.

Lees meer

Zit ik ergens aan vast als ik me inschrijf voor nieuwbouw?

Veel mensen vragen zich af of ze ergens aan vastzitten als ze zich inschrijven voor nieuwbouw. Ze hebben immers interesse in het project, maar willen nog niet direct (grote) beslissingen nemen. Dat is begrijpelijk. Gelukkig zit u nergens aan vast als u uzelf inschrijft voor een nieuwbouwproject. U heeft altijd de mogelijkheid om uzelf weer uit te schrijven. Ook als er bijvoorbeeld sprake is van een loting, kunt u nog bepalen om uit de loting te stappen. En zelfs als u in de loting blijft en u wordt uiteindelijk ingeloot, kunt u (binnen een opgestelde termijn) besluiten om niet voor de nieuwbouwwoning te gaan. Houd er wel rekening mee dat aan het inschrijven voor nieuwbouw soms bepaalde voorwaarden zijn verbonden. Zo moet u in sommige gevallen met een verklaring van een financieel adviseur aantonen dat u de nieuwbouwwoning kunt betalen.

Hoe werkt een loting bij nieuwbouw?

Lotingen voor woningprojecten worden vaak uitgevoerd door notarissen. De notaris ontvangt alle namen van de personen die zich hebben ingeschreven voor de woning. Wordt uw naam als eerste getrokken? Dan heeft u de eerste keus voor de woning. De verkoopmakelaar zal vervolgens contact met u opnemen.

Lees meer

Hoe maak je meer kans bij een loting voor nieuwbouw?

Een van de beste tips om de kans op inloting voor nieuwbouw te vergroten, is om een financiële check te laten uitvoeren. Een financiële check bestaat uit informatie over uw inkomen, uw vermogen en uw (eventuele) schulden. De projectontwikkelaar krijgt zo meer zekerheid dat u de woning kunt betalen.

Lees meer

Hoe kunnen starters zich inschrijven voor nieuwbouwprojecten?

Starters kunnen zich op dezelfde manier inschrijven voor nieuwbouwprojecten als ‘veteranen’ op de woningmarkt. Inschrijven voor nieuwbouwprojecten kan vaak online. Vaak kan dat via speciale websites voor het project. In de meeste gevallen wordt er voor het nieuwbouwproject ook een zogenaamde ‘start verkoop’ georganiseerd. Dat is een bijeenkomst waarop geïnteresseerden meer informatie krijgen over het project en vragen kunnen stellen aan de makelaars. Aan het eind van zo’n bijeenkomst kunnen geïnteresseerden zich eventueel direct inschrijven via het aanwezige inschrijfformulier.