Makelaarskosten: wat zijn de gemiddelde kosten van een makelaar?

Wat een makelaar precies kost, is per makelaarskantoor verschillend. Benieuwd naar de het tarief van een makelaar van Boumij Makelaars? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij informeren u graag.

Makelaarskosten bij een aankoopmakelaar

Wat de gemiddelde kosten zijn bij een makelaar die u begeleidt bij het vinden en kopen van een huis, is per makelaar verschillend. Het ene makelaarskantoor werkt met een vooraf, afgesproken tarief. Het voordeel hiervan is dat dit zowel voor u als voor de makelaar duidelijkheid biedt. Zorg wel dat u altijd weet wat wel en wat niet in de afgesproken prijs inbegrepen zit.

Andere makelaars werken met een makelaarscourtage. Een makelaarscourtage is een percentage van de aankoopsom. Gemiddeld ligt een makelaarscourtage tussen en 1 en 2 procent. Hoe hoger de aankoopprijs, hoe meer u de makelaar qua kosten betaalt. Dit laatste doet vermoeden dat makelaars dan geen moeite doen om voor u de beste prijs te onderhandelen. Maar dat is (in de meeste gevallen) niet waar. Er zijn makelaars die het onderhandelingsresultaat als uitgangspunt voor hun tarief nemen. Zo blijft én de makelaar gemotiveerd én heeft u een mooie aankoopprijs van de woning.

Wat kost een verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar helpt u bij het verkopen van uw huidige woning. En ook hier zitten natuurlijk makelaarskosten aan verbonden. Een makelaar regelt onder andere dat er mooi beeldmateriaal gemaakt wordt, dat uw woning op Funda en andere relevante huizensites komt te staan, dat de bezichtigingen plaatsvinden en dat er eventueel wordt onderhandeld.

De meeste makelaarskantoren werken met opstartkosten. Deze kosten zet de makelaar bijvoorbeeld in voor het adverteren.

En ook een verkoopmakelaar rekent een makelaarscourtage. Dit is gemiddeld 1 à 2 procent van de uiteindelijke verkoopprijs.

Wanneer moet ik welke kosten aan mijn makelaar betalen?

Een vast tarief, opstartkosten en eventuele gemaakte kosten zoals het aanvragen van een bouwvergunning, worden direct in rekening gebracht. Deze kosten betaalt u ook rechtstreeks aan de makelaar.

Zoals verteld komt de makelaarscourtage bij het aankopen en bij het verkopen van een huis naar voren. Een makelaarscourtage is op basis van no cure no pay. U betaalt deze kosten dus pas aan de makelaar, wanneer uw woning daadwerkelijk verkocht wordt of u daadwerkelijk een woning aankoopt. Deze makelaarskoten worden meestal verrekend bij de notaris.

Houdt er rekening mee dat, wanneer u de opdracht intrekt, de makelaar de gemaakte kosten wel in rekening brengt.

Meer informatie?

Makelaarskosten zijn dus per makelaarskantoor verschillend. Wilt u meer informatie over de kosten van een makelaar van Boumij Makelaars? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij informeren u graag.