Vaak wordt gedacht dat de aflossingsvrije hypotheek niet meer bestaat. Maar het tegendeel is waar. Wel klopt het dat u, wanneer u een nieuwe hypotheek wilt afsluiten en u nog geen aflossingsvrije hypotheek had, het fiscale voordeel kwijt bent. Vanaf januari 2013 is het voordeel wat u van de belasting krijgt namelijk veel kleiner geworden dan toen de rente nog een stuk hoger lag. U kunt er dus nog steeds voor kiezen om een stukje aflossingsvrij in te bouwen, zodat u lagere maandlasten heeft. Én u mag uw aflossingsvrije hypotheek van voor 2013 altijd in het nieuwe plaatje meenemen met behoud van aftrek.
Wat is een aflossingsvrije hypotheek?
Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij u tot de einddatum alleen rente betaalt en dus niet uw hypotheek aflost. Dit betekent dat uw hypotheekschuld in principe gedurende de hele looptijd gelijk blijft, mits u niet zelf tussentijds aflost. Is de looptijd van de hypotheek voorbij? Dan kunt u uw aflossingsvrije hypotheek op de volgende manieren aflossen:
- U betaalt uw volledige hypotheek (in één keer) af met eigen vermogen dat u gespaard heeft.
- Bij het kopen van een nieuw huis gebruikt u de opbrengst van uw woning om de hypotheek af te lossen.
- U sluit een nieuwe hypotheek af en lost daarmee uw aflossingsvrije hypotheek af.
Weet u niet zeker hoe u om moet gaan met een aflopende aflossingsvrije hypotheek? Laat je dan adviseren door één van onze hypotheekadviseurs. Samen met u bekijken we de mogelijkheden, zoals het eventuele oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek.
Aflossingsvrije hypotheek afsluiten of oversluiten?
Ondanks dat u geen hypotheekrenteaftrek meer heeft bij het afsluiten van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek, betekent niet dat u geen aflossingsvrije hypotheek meer kunt afsluiten. Of het verstandig is om te doen, is afhankelijk van uw situatie. Laat u dus altijd goed adviseren of u nu een aflossingsvrije hypotheek wilt afsluiten of oversluiten. Neem contact met ons op. De adviseurs van Boumij Hypotheken staan graag voor u klaar.
Belangrijke documenten
Kiest u voor het afsluiten of oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek in Den Bosch of omgeving voor de hypotheekadviseur van Boumij Hypotheken? Dan zijn onderstaande documenten belangrijk om te lezen:
- Onze vergelijkingskaarten: Hypotheken, Afdekken Risico’s en Vermogensopbouw
- Ons beloningsbeleid;
- Onze dienstenwijzer.
Neem contact met ons op
Op zoek naar een partner voor de aankoop of verkoop van een huis? Of advies over uw hypotheek of verzekering? We horen het graag.
Contactgegevens
Boumij Makelaars Hekellaan 6 5211 LX 'S-Hertogenbosch |
073 - 61 22 344 info@boumij.nl |
Stuur ons een bericht
Veelgestelde vragen
Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek meenemen naar mijn nieuwe woning?
Een aflossingsvrije hypotheek is een lening waar u alleen rente over betaalt. U lost dus niets af, maar betaalt gedurende een afgesproken periode met uw bank (vaak 30 jaar) alleen maandelijks een bedrag aan rente. Na die periode dient u de hypotheek alsnog terug te betalen. Dat doet u bijvoorbeeld met de overwaarde van uw huis of met uw spaargeld. U dient na die periode dus een flink bedrag aan hypotheek in één keer af te lossen, maar profiteert in de periode tot de einddatum wel van lage maandlasten.
Lees meerKun je tegenwoordig nog een aflossingsvrije hypotheek afsluiten
Veel mensen vragen zich tegenwoordig af: kan ik nog een aflossingsvrije hypotheek afsluiten? Dat is nog mogelijk. Sterker nog, deze hypotheekvorm komt steeds vaker voor als gevolg van de lage rentestand die tegenwoordig geldt.
Lees meerKan ik een aflossingsvrije hypotheek toch aflossen?
Ja, u kunt extra aflossen op uw aflossingsvrije hypotheek. Dat kan door te kijken naar de financiële middelen die u op dat moment heeft en hoeveel u – binnen de ruimte waarvoor u geen boete hoeft te betalen – kunt aflossen. Hoeveel procent u extra mag aflossen, hangt af van de geldverstrekker van uw hypotheek.
Lees meer
Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek verhogen?
Ja, u kunt uw aflossingsvrije hypotheek verhogen. Dat kan tot maximaal de helft van de waarde van uw woning. Heeft u vóór 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten? Dan profiteert u nog van voordeel van de belastingdienst.
Lees meerKan ik een gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek krijgen?
U kunt een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek krijgen. Dat kan tot maximaal de helft van de waarde van uw woning. Als uw woning bijvoorbeeld 3 ton waard is, dan mag u 1,5 ton aflossingsvrij doen. Als u dus een hypotheek deels aflossingsvrij wilt afsluiten, dan is er altijd een deel tot maximaal de helft dat u wél moet aflossen. U betaalt dan over de ene 50% van uw hypotheek aflossing bij de bank én rente en over de andere 50% alleen rente.
Lees meerKan ik mijn bestaande hypotheek omzetten naar aflossingsvrij?
Dat kan tot maximaal de helft van de waarde van uw woning. Het omzetten van een hypotheek naar aflossingsvrij gebeurt voornamelijk door oudere mensen die nog net niet in hun pensioen zitten. Als hun pensioen straks minder waard is dan het inkomen dat ze nu hebben, maar ze willen wel zo lang mogelijk in hun huidige woning blijven wonen, dan kan het omzetten van de hypotheek naar aflossingsvrij een oplossing zijn.
Lees meerWat gebeurt er met mijn aflossingsvrije hypotheek na mijn pensioen?
Uw aflossingsvrije hypotheek kan gewoon door blijven lopen na uw pensioen. De looptijd van de hypotheek die is afgesproken met uw hypotheekverstrekker, is leidend. Of u dus voor of na uw pensioen van uw aflossingsvrije hypotheek af bent, ligt aan het moment wanneer u die heeft afgesloten en wanneer de einddatum is.
Lees meerKan ik een aflossingsvrije hypotheek afsluiten na het overlijden van mijn echtgenoot
Ja, u kunt een aflossingsvrije hypotheek afsluiten na het overlijden van uw echtgenoot. Of u hiervoor wel of niet in aanmerking komt, staat los van het overlijden. Uw bank kijkt namelijk naar uw inkomen en maakt aan de hand daarvan beslissingen over uw hypotheek. Omdat er na het overlijden vaak het een en ander verandert voor de achterblijvende partner, is dit meestal een moment om de hele hypotheek onder de loep te nemen.
Lees meer
Wat zijn de kosten koper?
Bij de aankoop van een huis komen meer kosten kijken dan alleen de aankoopprijs. Kosten waar u ook mee te maken krijgt zijn de kosten koper. Maar wat is kosten koper nou eigenlijk? Dit zijn de kosten die u moet betalen om eigenaar van de woning te worden. Zijn de kosten koper voor iedereen gelijk of zijn er andere kosten koper voor starters?
Lees meer