Verschillende hypotheekvormen

Lees meer

Welke hypotheekvorm past bij u en uw situatie?

Wanneer we spreken over hypotheekvormen bedoelen we de manier waarop u de hypotheek aflost. Er zijn verschillende hypotheekvormen en iedere hypotheekvorm heeft weer zijn eigen voorwaarden, risico’s, voor- en nadelen. Welke hypotheekvorm het beste bij u past is afhankelijk van uw wensen én uw situatie. De hypotheekadviseurs van Boumij Hypotheken helpen u graag bij het maken van de juiste keuze qua soort(en) hypotheek.

Welke soorten hypotheek zijn er allemaal?

1-1.svg

Aflossingsvrije hypotheek

Bij deze hypotheekvorm lost u de hypotheek niet af. U betaalt tot de einddatum alleen de hypotheekrente over het hypotheekbedrag. Dit houdt in dat uw hypotheekschuld in principe gedurende de hele looptijd gelijk blijft, tenzij u zelf tussentijds aflost.

2-1.svg

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u gedurende de looptijd een vast bruto maandbedrag per maand. In het begin van de looptijd bestaat dit bedrag vooral uit rente. Aan het einde vooral uit aflossing. In het begin zijn de netto maandlasten nog laag, maar deze lopen elke maand op. Aan het einde van de looptijd heeft u de hypotheek helemaal afgelost.

3.svg

Bankspaarhypotheek

Met deze hypotheekvorm spaart u maandelijks geld voor het aflossen van uw hypotheek. U lost de hypotheek niet af, maar spaart het complete bedrag bij elkaar. Dit geld komt op een geblokkeerde spaarrekening te staan. Aan het einde van de looptijd wordt de hypotheek in één keer afgelost, waardoor u van fiscale voordelen profiteert.

4.svg

Beleggingshypotheek

Bij een beleggingshypotheek lost u niet af, maar spaart u geld op een beleggersrekening of op een gekoppeld beleggingsdepot. Het geld dat u stort, wordt geïnvesteerd in beleggingen. Maar bij een beleggingshypotheek weet u van tevoren niet wat de belegging opbrengt. Het zou dus kunnen zijn dat u minder opbouwt en bij het aflossen van de hypotheek zelf bij moet leggen.

5.svg

Hybride hypotheek

Een hybride hypotheek combineert de voordelen van een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek. Bij deze hypotheekvorm bepaalt uzelf hoe groot het beleggingsdeel en hoe groot het spaardeel is. Wilt u liever zekerheid met sparen? Of durft u risico te nemen door meer te beleggen?

6.svg

Krediethypotheek

Dit is een doorlopend krediet met uw eigen woning als onderpand. Met de hypotheekverstrekker spreekt u van tevoren een kredietlimiet af. Binnen deze limiet kunt u zo vaak als u wilt geld opnemen of aflossen, totdat de afgesproken limiet bereikt is. Er werd vaak gekozen voor een krediethypotheek door mensen die (tijdelijk) extra geld nodig hadden voor bijvoorbeeld een verbouwing of pensioen.

7.svg

Levenhypotheek

Bij deze hypotheekvorm wordt een aflossingsvrije hypotheek gecombineerd met een levensverzekering. U lost dus niet af op uw hypotheek, maar betaalt hypotheekrente en een verzekeringspremie. Over deze premie ontvangt u een vergoeding waarmee u uiteindelijk uw hypotheek in één keer aflost.

8.svg

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek lost u elke maand een vast bedrag af en betaalt u rente. Het brutobedrag daalt tijdens de looptijd, omdat er steeds een kleiner hypotheekbedrag open staat en u dus minder rente hoeft te betalen. Ook bij deze hypotheekvorm heeft u aan het einde van de looptijd de hypotheek helemaal afgelost.

9.svg

Opeethypotheek

Sommige ouderen beschikken over een flink vermogen, maar dit zit vaak vast in hun huis. Om dit bedrag toch te verzilveren, bestaat er de opeethypotheek. De opeethypotheek maakt het mogelijk om de overwaarde van uw huis te lenen bij de bank. Simpel gezegd maakt deze hypotheekvorm het mogelijk om geld uit stenen te halen.

Hoe zit het met hypotheekrenteaftrek?

Wilt u gebruik maken van hypotheekrenteaftrek? Dan kunt u kiezen tussen een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek of een combinatie daarvan. Met deze hypotheekvormen heeft u aan het einde van de looptijd uw hypotheek afgelost. Bij alle andere hypotheekvormen heeft u alleen belastingvoordeel als u de hypotheek voor 2013 heeft afgesloten.

Wilt u weten welke hypotheekvorm het beste past in uw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op. Wij voorzien u graag van een persoonlijk hypotheekadvies waarin we de verschillende soorten hypotheek de revue laten passeren.

vacature-onder.jpg

Neem contact met ons op

Op zoek naar advies over uw hypotheek? Neemt u gerust contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Contactgegevens

Boumij Hypotheken
Hekellaan 8
5211 LX ’s-Hertogenbosch
073 - 82 22 001

KvK nummer: 17213591

Stuur ons een bericht

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek meenemen naar mijn nieuwe woning?

Een aflossingsvrije hypotheek is een lening waar u alleen rente over betaalt. U lost dus niets af, maar betaalt gedurende een afgesproken periode met uw bank (vaak 30 jaar) alleen maandelijks een bedrag aan rente. Na die periode dient u de hypotheek alsnog terug te betalen. Dat doet u bijvoorbeeld met de overwaarde van uw huis of met uw spaargeld. U dient na die periode dus een flink bedrag aan hypotheek in één keer af te lossen, maar profiteert in de periode tot de einddatum wel van lage maandlasten.

Lees meer

Kan ik een aflossingsvrije hypotheek toch aflossen?

Ja, u kunt extra aflossen op uw aflossingsvrije hypotheek. Dat kan door te kijken naar de financiële middelen die u op dat moment heeft en hoeveel u – binnen de ruimte waarvoor u geen boete hoeft te betalen – kunt aflossen. Hoeveel procent u extra mag aflossen, hangt af van de geldverstrekker van uw hypotheek.

 

Lees meer

Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek verhogen?

Ja, u kunt uw aflossingsvrije hypotheek verhogen. Dat kan tot maximaal de helft van de waarde van uw woning. Heeft u vóór 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten? Dan profiteert u nog van voordeel van de belastingdienst.

Lees meer

Kan ik een gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek krijgen?

U kunt een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek krijgen. Dat kan tot maximaal de helft van de waarde van uw woning. Als uw woning bijvoorbeeld 3 ton waard is, dan mag u 1,5 ton aflossingsvrij doen. Als u dus een hypotheek deels aflossingsvrij wilt afsluiten, dan is er altijd een deel tot maximaal de helft dat u wél moet aflossen. U betaalt dan over de ene 50% van uw hypotheek aflossing bij de bank én rente en over de andere 50% alleen rente.

Lees meer

Kan ik mijn bestaande hypotheek omzetten naar aflossingsvrij?

Dat kan tot maximaal de helft van de waarde van uw woning. Het omzetten van een hypotheek naar aflossingsvrij gebeurt voornamelijk door oudere mensen die nog net niet in hun pensioen zitten. Als hun pensioen straks minder waard is dan het inkomen dat ze nu hebben, maar ze willen wel zo lang mogelijk in hun huidige woning blijven wonen, dan kan het omzetten van de hypotheek naar aflossingsvrij een oplossing zijn.

Lees meer

Wat gebeurt er met mijn aflossingsvrije hypotheek na mijn pensioen?

Uw aflossingsvrije hypotheek kan gewoon door blijven lopen na uw pensioen. De looptijd van de hypotheek die is afgesproken met uw hypotheekverstrekker, is leidend. Of u dus voor of na uw pensioen van uw aflossingsvrije hypotheek af bent, ligt aan het moment wanneer u die heeft afgesloten en wanneer de einddatum is.

Lees meer

Kan ik een aflossingsvrije hypotheek afsluiten na het overlijden van mijn echtgenoot

Ja, u kunt een aflossingsvrije hypotheek afsluiten na het overlijden van uw echtgenoot. Of u hiervoor wel of niet in aanmerking komt, staat los van het overlijden. Uw bank kijkt namelijk naar uw inkomen en maakt aan de hand daarvan beslissingen over uw hypotheek. Omdat er na het overlijden vaak het een en ander verandert voor de achterblijvende partner, is dit meestal een moment om de hele hypotheek onder de loep te nemen.

 

Lees meer

Kan ik een spaarhypotheek oversluiten naar een annuïteitenhypotheek?

Steeds meer mensen vragen zich af of ze hun spaarhypotheek kunnen oversluiten naar een annuïteitenhypotheek. Reden hiervoor is de historisch lage rente, die van negatieve invloed is op de spaarpremie van mensen met een spaarhypotheek.

Lees meer

Hoeveel mag ik extra aflossen op een annuïteitenhypotheek?

Hoeveel u extra mag aflossen op een annuïteitenhypotheek, ligt aan de voorwaarden die uw hypotheekverstrekker hanteert voor aflossing. Bij de meeste hypotheekverstrekkers mag u tot 10% per jaar extra aflossen zonder boete.

Lees meer

Wat is de minimale looptijd van een lineaire hypotheek?

Aan een lineaire hypotheek zit vaak geen minimale looptijd verbonden. De maximale looptijd is in de meeste gevallen 30 jaar. U heeft dan dus 30 jaar de tijd om uw hypotheek af te lossen. Als u deze looptijd wil verkorten, dan is dat bij de meeste hypotheekverstrekkers gewoon mogelijk.

Lees meer

Wat zijn de kosten koper?

Bij de aankoop van een huis komen meer kosten kijken dan alleen de aankoopprijs. Kosten waar u ook mee te maken krijgt zijn de kosten koper. Maar wat is kosten koper nou eigenlijk? Dit zijn de kosten die u moet betalen om eigenaar van de woning te worden. Zijn de kosten koper voor iedereen gelijk of zijn er andere kosten koper voor starters?

Lees meer