Lineaire hypotheek

Lees meer

Het is, samen met de annuïteitenhypotheek, een van de meest gekozen hypotheekvormen: de lineaire hypotheek. Met een lineaire hypotheek lost u gedurende uw looptijd elke maand hetzelfde bedrag af. Daarnaast betaalt u maandelijks rente over de schuld die nog openstaat. Omdat u steeds meer aflost, betaalt u steeds minder rente. En daardoor zullen uw maandlasten dalen.

Hoe zit de lineaire hypotheek precies in elkaar?

Aan de lineaire hypotheek zit een vaste looptijd van 30 jaar verbonden. De einddatum waarop de hypotheek moet zijn afgelost, staat dus vast. In die 30 jaar lost u elke maand 1/360e deel van uw hypotheek af (30 jaar = 360 maanden). Naast aflossing betaalt u maandelijks rente. De rente wordt steeds berekend over het hypotheekbedrag dat nog openstaat. Omdat dit bedrag elke maand met 1/360e afneemt, betaalt u dus gedurende uw looptijd van 30 jaar steeds minder rente. Uw maandlasten zijn aan het begin van uw looptijd dan ook hoog, maar worden steeds lager.

Fiscaal voordeel met een lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij u profiteert van hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat u de betaalde hypotheekrente in mindering mag brengen op uw bruto-inkomen, waardoor u uiteindelijk minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. U profiteert dus van fiscaal voordeel. Dit fiscale voordeel neemt gedurende de looptijd van uw hypotheek wel af. U gaat immers steeds minder rente betalen, en daardoor kunt u ook steeds minder rente aftrekken.

Past een lineaire hypotheek bij uw situatie?

De lineaire hypotheek is interessant voor mensen die zonder veel risico’s snel hun hypotheek willen aflossen. Toch is het vanwege de hoge maandlasten die u aan het begin heeft verstandig om na te gaan of deze hypotheekvorm in uw financiële plaatje past. Een lineaire hypotheek past bijvoorbeeld niet altijd bij het inkomen van een starter. Wilt u weten of de lineaire hypotheek verstandig is in uw situatie? Neem contact met ons op. Bij Boumij Hypotheken kijken we graag met u mee.

Belangrijke documenten

Kiest u voor het afsluiten van een lineaire hypotheek in Den Bosch of omgeving voor de hypotheekadviseur van Boumij Hypotheken? Dan zijn onderstaande documenten belangrijk om te lezen:

 

vacature-onder.jpg

Neem contact met ons op

Op zoek naar een partner voor de aankoop of verkoop van een huis? Of advies over uw hypotheek of verzekering? We horen het graag.

Contactgegevens

Boumij Makelaars
Hekellaan 6
5211 LX 'S-Hertogenbosch
073 - 61 22 344

KvK nummer: 16080762
BTW nummer: NL.8045.04.702.B.01

Funda Boumij   Facebook Boumij

Stuur ons een bericht

Veelgestelde vragen

Annuïtair vs. lineair: wat is het verschil?

Er zijn verschillende hypotheekvormen waar u uit kunt kiezen. De annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek zijn de populairste: maar liefst 70% van alle huizenkopers kiest voor een van deze hypotheekvormen. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat u enkel op deze twee hypotheekvormen nog recht heeft op hypotheekrenteaftrek. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een annuïteitenhypotheek (of annuïtaire hypotheek) en een lineaire hypotheek? En wat is uiteindelijk voordeliger: annuïteiten of lineair?

Lees meer

Wat is de minimale looptijd van een lineaire hypotheek?

Aan een lineaire hypotheek zit vaak geen minimale looptijd verbonden. De maximale looptijd is in de meeste gevallen 30 jaar. U heeft dan dus 30 jaar de tijd om uw hypotheek af te lossen. Als u deze looptijd wil verkorten, dan is dat bij de meeste hypotheekverstrekkers gewoon mogelijk.

Lees meer

Wat zijn de kosten koper?

Bij de aankoop van een huis komen meer kosten kijken dan alleen de aankoopprijs. Kosten waar u ook mee te maken krijgt zijn de kosten koper. Maar wat is kosten koper nou eigenlijk? Dit zijn de kosten die u moet betalen om eigenaar van de woning te worden. Zijn de kosten koper voor iedereen gelijk of zijn er andere kosten koper voor starters?

Lees meer