Wat zijn de gemiddelde kosten voor het verkopen van een huis?

Makelaarskosten bij de verkoop

Schakelt u bij het verkopen van uw huis een makelaar in? Dan zijn daar makelaarskosten aan verbonden. In de meeste gevallen is dit een percentage (1,5 tot 2%) van de verkoop van het huis, ook wel courtage genoemd.

Wat de exacte makelaarskosten bij de verkoop van uw huis zijn, verschilt per makelaar. Sommige makelaarskantoren rekenen bijvoorbeeld ook opstartkosten. Opstartkosten bedoeld om bijvoorbeeld uw huis op Funda te zetten, een verkoopbord te plaatsen, fotograafkosten, etc. Bij andere kantoren betaalt u deze kosten ook, maar zij rekenen deze al mee in de courtage. Vraag hier voor de zekerheid vooraf naar, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Houd er rekening mee dat wanneer u uw woning niet verkoopt of om wat voor reden dan ook over wilt stappen naar een andere makelaar, uw huidige makelaar toch kosten rekent of een boete geeft.

Woning verkoopklaar maken

Voordat u uw huis op de woningmarkt zet, is het aan te raden om het huis verkoopklaar te maken. Het verkoopklaar maken betekent voornamelijk het uitvoeren van kleine opknapwerkzaamheden, het opruimen en het schoonmaken, klusjes die uw woning een frissere, meer aantrekkelijkere uitstraling geven. Denk aan een likje verf, het verhelpen van een vochtplek of het herstellen van een kapot kozijn. Dit noemen we kleine werkzaamheden, omdat het niet meteen duizenden euro’s hoeft te kosten.

Notariskosten

Naast makelaarskosten bij de verkoop van uw woning, bent u ook notariskosten kwijt. Is er een geschikte koper gevonden? Dan moet de overdracht van de woning bezegeld worden door de notaris. Dit houdt onder andere een hypotheekakte en transportakte in. En hiervoor betaalt u kosten.
Ook de kosten voor de notaris zijn per notariskantoor verschillend. Informeer dus zeker voorafgaand naar de kosten en vergelijk meerdere notariskantoren met elkaar, voordat u een keuze maakt.

Energielabel

Sinds 2015 is het van belang dat alle huiseigenaren een energielabel hebben. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig uw woning is. Het aanvragen van een energielabel kost geld en is verplicht. Deze kosten wisselen per energielabel van een paar euro tot enkele tientallen euro’s.

Het doorhalen van de hypotheek

Heeft u uw huis verkocht en de bijbehorende hypotheek helemaal afbetaald? Dan bent u verplicht om de inschrijving voor uw hypotheek in het Kadaster door te laten halen. Dit noemen we ook wel royeren. Ook het royeren moet u door een notaris laten doen. De notaris maakt dan een akte van royement. Deze akte wordt aangeboden aan het Kadaster, waarmee de inschrijving van de hypotheek verdwijnt. De kosten voor het doorhalen van de hypotheek zijn ook weer notarisafhankelijk, maar liggen ongeveer tussen de 90 en 500 euro.

Boumij Makelaars voor advies

Een makelaar is niet alleen een grote kostenpost, maar zorgt daarnaast ook voor het verschil in de verkoopopbrengst. Een hogere verkoopprijs kost u meer courtage, maar levert u onder de streep uiteindelijk veel meer op. Bij Boumij Makelaars krijgt u dus echt waar voor uw geld.

Wilt u een completer plaatje wat betreft de kosten voor het verkopen van uw huis? Neem dan contact op met Boumij Makelaars. Wij bengen de bijbehorende (makelaars)kosten voor de verkoop graag voor u in kaart.