Kan ik mijn huis verkopen zonder een makelaar?

Wij zetten de voordelen en de risico’s van het verkopen van uw woning zonder makelaar graag voor u uiteen.

Redenen om zelf uw huis te verkopen

Wilt u uw huis verkopen zonder makelaar? Dan zijn dit de voordelen, de redenen om het zeker wel te doen:

1. Geld besparen

Dit is toch wel de belangrijkste reden om zelf uw huis te verkopen. Als u alles voor eigen rekening neemt, verstand heeft van de juridische afwikkeling en genoeg tijd heeft om uw woning te promoten en voor de bezichtigingen? Dan kunt u duizenden euro’s besparen op de makelaarskosten.

2. Flexibiliteit

Als verkoper van de woning bent u natuurlijk veel flexibeler dan een makelaar. Er is geen ‘derde partij’ om rekening mee te houden. U kunt de bezichtigingen inplannen wanneer u dat wilt.

3. De meeste kennis

U als huidige eigenaar heeft natuurlijk de meeste kennis van uw woning en de buurt. U kunt potentiële kopers veel beter informeren.

Huis verkopen zonder makelaar: dit zijn de risico’s

Het heeft natuurlijk niet alleen voordelen om uw woning zonder makelaar te verkopen. Er zitten ook risico’s aan verbonden:

1. Geen juridische zekerheid

Besluit u om uw woning zonder makelaar te verkopen? Dan heeft u geen juridische zekerheid. Het is dus van belang om bij eventuele gebreken aan de meldingsplicht te voldoen om risico’s te voorkomen.

2. Geen prominente plaatsing op Funda

Een NVM makelaar heeft het recht op prominente plaatsing op Funda. Verkoopt u zelf uw woning? Dan heeft u daar geen recht op. En zonder prominente plaatsing op Funda kunnen potentiële kopers uw woning veel minder goed vinden.

3. Niet ervaren in onderhandelen

Een makelaar voert vaker onderhandelingen en is dus een ervaren onderhandelaar. U bent minder ervaren in onderhandelen over zaken als de koopsom, etc.

Hoe moet ik mijn huis verkopen zonder makelaar? De tips!

Heeft u na het afwegen van bovenstaande redenen en risico’s besloten om uw huis toch zelf te gaan verkopen? Wellicht dat onderstaande tips u op weg helpen.

  • Maak gebruik van de advertentiemogelijkheid van Funda.
  • Gebruik goede foto’s voor de beste eerste indruk.
  • U moet zelf actie ondernemen, zelf veel tijd investeren om de beste kopers te vinden voor uw woning.
  • Facebook is een erg populair social media kanaal. Zet Facebook dus zeker in voor het verkopen van uw huis zonder makelaar. Het liefst door een Facebook bedrijfspagina voor uw huis aan te maken.
  • De Rijksoverheid en potentiële kopers hechten steeds meer waarde aan een energielabel. Zorg dus voor een energielabel, omdat dit aanzienlijk in de energiekosten bespaart.
  • Meedoen met de Open Huizen Dag is interessant.
  • Maak het persoonlijk. U kunt uw woning het allerbeste, weet de leukste anekdotes. Gebruik dit bij het creëren van een Facebook account en bezichtigingen.
  • Zorg ervoor dat uw woning verkoopklaar is. Dus schoon en opgeruimd, persoonlijke spullen uit het zicht, een nette tuin, etc.

Toch een makelaar inschakelen?

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie over het zelf verkopen van uw huis toch uw bedenkingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. De makelaars van Boumij Makelaars laten u graag kennismaken met de voordelen van het wel inschakelen van een makelaar bij de verkoop. Samen gaan we voor de best mogelijke verkoopprijs.