Wat is een starterslening en wat zijn de voorwaarden

Sommige starters lukt het niet om genoeg hypotheek te krijgen voor de aankoop van hun eerste huis. In zulke gevallen kan de starterslening helpen. Dat is een lening die het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek overbrugt. De starterslening kan naast de maximale hypotheek worden afgesloten en oplopen tot € 50.000,-.

Wat voornamelijk aantrekkelijk is aan een starterslening, is dat het starters op de woningmarkt meer financiële ruimte geeft. De aankoop van een huis of appartement kan hierdoor in veel gevallen tóch mogelijk worden gemaakt. Er zijn op dit moment ongeveer 200 gemeenten die startersleningen verstrekken. Deze gemeenten willen starters niet alleen een steuntje in de rug bieden, maar willen het ook aantrekkelijk maken om jongere mensen naar hun gemeente toe te trekken.

Een starterslening heeft een maximale looptijd van 30 jaar en een rentevaste periode van 15 jaar. De eerste 3 jaar hoeft u geen rente en aflossing over de starterslening te betalen. U heeft in deze periode dus geen extra maandlasten naast uw ‘gewone’ hypotheek. De rente en aflossing van die 3 jaar betaalt u terug zodra u uw hypotheek gaat aflossen. Daarbij kunt u de rente deels fiscaal aftrekken van de belasting.

Er zitten diverse voorwaarden aan de starterslening. Zo kunt u deze bijvoorbeeld alleen aanvragen als u voor het eerst een huis gaat kopen én er zelf in gaat wonen. Daarnaast moet u uw ‘gewone’ hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarvoor komt u enkel in aanmerking als u aan alle voorwaarden voor NHG voldoet, bijvoorbeeld dat de waarde van de nieuwe woning onder de NHG-grens zit. Deze grens bedraagt in 2022 € 355.000,-. Andere voorwaarden voor het verkrijgen van een starterslening zijn:

  • dat u geen of weinig eigen vermogen mag hebben;
  • dat de rente bij uw hypotheekverstrekker voor minimaal 10 jaar moet vaststaan;
  • dat u in een gemeente gaat wonen die startersleningen aanbiedt;
  • dat u eenmalig € 750,- moet betalen om de starterslening af te kunnen sluiten. Die kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Vragen over (de voorwaarden van) een starterslening? Bent u bijvoorbeeld benieuwd of u in aanmerking komt voor deze lening? Schakel dan een hypotheekadviseur van Boumij Hypotheken in.