Wat zijn de bijkomende kosten voor nieuwbouw?

Wanneer u een nieuwbouwwoning koopt, betaalt u niet alleen voor de woning zelf. Er zijn nog een hoop bijkomende kosten die bij nieuwbouw komen kijken. Zo betaalt u bijvoorbeeld altijd bouwrente vanaf het tekenen van de koopovereenkomst. Kort gezegd zijn dat rekeningen van de aannemer, die bestaan uit voorgeschoten kosten (inclusief rente) voor het bouwen van de woning. De bouwrente omvat twee onderdelen, namelijk de financieringsvergoeding en de uitstelrente. De financieringsvergoeding bestaat uit de kosten en rente die de aannemer al heeft betaald vóórdat u de koopovereenkomst heeft getekend. Denk aan kosten voor de grond of bepaalde werkzaamheden. Deze bijkomende kosten zijn onderdeel van de koopprijs van de nieuwbouw. Tot de uitstelrente behoren de kosten die de aannemer maakt in de periode tussen de aankoop van het huis en het regelen van de hypotheek. Dit deel van de bouwrente valt niet onder de koopprijs. Begint de bouw van de woning pas ná het ondertekenen van het koopcontract? Dan hoeft u vaak geen bouwrente te betalen.

Er zijn ook bijkomende kosten die u moet maken vanaf het tekenen van de hypotheekakte van de nieuwbouw. Dat zijn de hypotheekrente tijdens de bouw en de kosten voor meerwerk. De hypotheekrente tijdens de bouw is de rente die u betaalt voor een bouwfinanciering. Het zijn de grootste financieringskosten die u maakt bij de aankoop van uw nieuwbouwwoning. De kosten voor meerwerk zijn de kosten voor extra opties die u wilt toevoegen aan de woning. Een nieuwbouwwoning wordt namelijk in principe standaard opgeleverd, maar het kan zijn dat u bijvoorbeeld stopcontacten ergens anders wilt laten installeren, een ander keukenblad wilt of een extra muurtje wilt laten bouwen. Wilt u juist onderdelen weglaten uit de standaard nieuwbouwwoning? Dan is er sprake van minderwerk en krijgt u een bedrag terug.

Naast bovengenoemde kosten zijn er ook bijkomende kosten voor de grond, de inrichting, tuinaanleg, bestrating en erfafscheiding van de nieuwbouw. Hoe hoog de kosten worden, kunt u bij sommige onderdelen zelf bepalen. U beslist namelijk zelf hoe uw tuin eruit komt te zien en welke meubels u wilt hebben. Daarbij geldt uiteraard hoe luxer, hoe duurder.