Huis verkopen zonder makelaar: de voordelen en nadelen

De voordelen

Er zijn verschillende voordelen waarom u uw huis moet verkopen zonder makelaar. Wij zetten de belangrijkste voordelen voor u uiteen:

 1. Geld besparen
  Eén van de belangrijkste voordelen voor het verkopen van uw huis zonder makelaar is het besparen van geld. Als u zelf goed bent in het verkopen van uw huis, kunt u duizenden euro’s besparen.
 2. Kennis
  U woont al jaren in uw huis. U heeft dus veel meer kennis dan wie dan ook over uw woning en de betreffende buurt. U kunt potentiële kopers leuke anekdotes en echte verhalen vertellen tijdens de rondleidingen.
 3. Flexibel
  Wanneer u zelf uw huis verkoopt, bent u veel flexibeler dan een makelaar. U kunt afspraken voor bezichtigingen inplannen wanneer het u en de potentiële koper het beste uitkomt.

De nadelen

Zoals gezegd biedt uw huis verkopen zonder makelaar niet alleen voordelen, maar ook nadelen:

 1. Onderhandelen is best lastig
  Wanneer u uw huis wilt verkopen zonder makelaar betekent dit automatisch dat u zelf moet onderhandelen over zaken zoals de prijs. En dit kan best lastig zijn. Bent u een goede onderhandelaar? Dan is het wellicht de moeite waard. Heeft u er moeite mee? Dan is het slim om de voordelen en nadelen van het verkopen van uw huis zonder makelaar goed tegen elkaar af te wegen.
 2. Minder juridische zekerheid
  Het verkopen van een huis is een juridische handeling waar rechten en plichten uit voortkomen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de nieuwe eigenaar bij niet gemelde verborgen gebreken bij u terug kan komen. Hiervoor wordt u dan vervolgens financieel verantwoordelijk gehouden. Een makelaar is logischerwijs wel op de hoogte van al deze rechten en plichten.
 3. Niet alle experts binnen handbereik
  Als eigenaar weet u natuurlijk alles van uw huidige woning. Maar u kunt niet ook expert zijn op het gebied van goede foto’s maken, het presenteren van uw woning en het onderhandelen over de prijs. Neemt u een makelaar in de hand, dan heeft diegene alle experts binnen handbereik.
 4. Minder vrije tijd
  Het verkopen van een huis kost veel tijd. Dit betekent dus automatisch ook dat u minder vrije tijd overhoudt. Dit is een concessie die u moet doen als u zelf uw huis wilt verkopen.
 5. Geen uitgebreid netwerk

Een makelaar beschikt én over een uitgebreid netwerk van potentiële kopers én over een netwerk aan mogelijkheden zoals een prominente plaatsing op Funda. Zelf heeft u dit uitgebreide netwerk hoogstwaarschijnlijk niet.

Advies nodig?

Vindt u het lastig om de juiste keuze te maken na het afwegen van bovenstaande voordelen en nadelen? Neem dan contact op met Boumij Makelaars. Wij laten u graag kennismaken met de voordelen van het inschakelen van een makelaar. Dé manier om een weloverwogen keuze te maken.