Kan ik de hypotheek overnemen na een scheiding?

Als u met uw partner een woning heeft gekocht en u besluit te scheiden, dan moet u beslissen wat u met de woning (en de hypotheek) gaat doen. Een veelvoorkomende oplossing is dat één van de partners in het huis blijft wonen en de hypotheek na de scheiding overneemt. Dat betekent dat de blijvende partner de vertrekkende partner moet uitkopen. Dit wordt ook wel ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd.

Besluit u dat u de hypotheek gaat overnemen na de scheiding, dan drukken de maandlasten voortaan alleen op uw salaris. Werden de hypotheeklasten eerder van de salarissen van u én uw partner betaald? Dan kunnen de hypotheeklasten nu maandelijks een flinke hap uit uw portemonnee worden. Bepaal daarom samen met uw hypotheekverstrekker of u uw huidige hypotheek kunt blijven betalen, of dat de hoogte van uw hypotheek moet worden aangepast. Dit besluit neemt u aan de hand van de hoogte van uw inkomen, of u wel of geen alimentatie aan uw ex-partner moet betalen (en zo ja, hoeveel) en de (eventuele) overwaarde van uw woning.

De overwaarde van uw woning speelt een belangrijke rol bij het uitkopen van uw ex-partner. De vertrekkende partner heeft namelijk meestal recht op de helft van de overwaarde van de woning. Bedraagt de overwaarde van jullie woning € 100.000,-? Dan heeft de vertrekkende partner dus recht op € 50.000,-.

Sommige mensen die gaan scheiden, vragen zich af of het mogelijk is om de hypotheek over te nemen en daarbij niet hun ex-partner hoeven uit te kopen. Dit komt vrijwel nooit voor. De vertrekkende partner kan daardoor namelijk niet profiteren van de overwaarde die is ontstaan. Oftewel, hij of zij blijft met lege handen achter. En dat wordt eigenlijk nooit geaccepteerd vanuit de vertrekkende partij.

Als het financieel niet mogelijk is om de hypotheek op naam van één van de partners te zetten, maar u wilt uw woning niet verkopen, dan kunt u er wel voor kiezen om samen eigenaar te blijven van de woning. Schakel in ieder geval altijd een hypotheekadviseur in als u gaat scheiden en u samen een hypotheek heeft. De hypotheekadviseur bekleedt namelijk een onafhankelijke positie en geeft u eerlijk advies dat het best past bij uw situatie. U en uw ex-partner kunnen dan duidelijke afspraken maken. Wilt u een hypotheekadviseur van Boumij Hypotheken inschakelen? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.