Wat gebeurt er met de overwaarde van het huis na een scheiding?

De overwaarde van een huis is een bedrag waar elke woningeigenaar recht op heeft, ook na een scheiding. Gaat u scheiden en staat het huis dus zowel op uw naam als op naam van uw ex-partner? En zijn er geen bijzondere afspraken over de verdeling gemaakt bij de notaris? Dan moet de overwaarde verdeeld worden. Zowel de blijvende als de vertrekkende partner krijgt dus de helft van de overwaarde van het huis.

De ex-partner die na de scheiding in het huis blijft wonen en de hypotheek overneemt, moet de vertrekkende partner uitkopen met de helft van de overwaarde. Uitkopen kan met eigen spaargeld, maar u kunt de overwaarde ook mee financieren in het bedrag van uw hypotheek. Een voorwaarde hiervoor is wel dat uw inkomen dit toelaat.

Besluiten u en uw ex-partner om de woning te verkopen? Dan komt de overwaarde vrij nadat de woning verkocht is. U en uw ex-partner krijgen dan allebei een helft van de overwaarde op de eigen rekening gestort.

Als u en uw ex-partner besluiten om gezamenlijk eigenaar te blijven terwijl één van beide na de scheiding in het huis blijft wonen, dan hoeft de overwaarde nog niet gedeeld te worden. De verdeling gebeurt pas als de woning uiteindelijk alsnog verkocht wordt of als de situatie op een andere manier verandert. Houd er rekening mee dat u bij deze optie allebei verantwoordelijk blijft voor de hypotheek en alle eigenaarslasten. Wilt u hier goede en nauwkeurige afspraken over maken? Schakel dan een hypotheekadviseur in. Deze bekijkt uw situatie vanaf een onafhankelijke positie en geeft u en uw ex-partner eerlijk advies. Zo kunt u beide op goede voet met elkaar verder. Interesse in een afspraak met een hypotheekadviseur van Boumij Hypotheken? Neem dan vandaag nog contact met ons op.