Wat is de wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een huis?

Wanneer u een woning koopt, tekent u een koopovereenkomst. Na het tekenen van deze overeenkomst heeft u 3 dagen bedenktijd. In deze wettelijke bedenktijd kunt u zonder reden en vergoeding afzien van de aankoop van het huis.

Waarom is er een bedenktijd na het tekenen van een koopovereenkomst?

Het kopen van een huis is niet zomaar een beslissing die van de ene op de andere dag genomen wordt. Zeker in de huidige woningmarkt is het een kwestie van snel schakelen en snel beslissen. Overhaast beslissen of onder druk handelen kan fouten of vergissingen met zich meebrengen. Het is goed om rustig over de aankoop van een huis na te denken, zodat u zeker weet dat u de juiste beslissing genomen heeft. Daarom is de wettelijke bedenktijd in het leven geroepen.

Wanneer gaan de 3 dagen bedenktijd in?

De 3 dagen bedenktijd na het tekenen van de koopovereenkomst van het huis gaat in zodra een kopie van de getekende overeenkomst is overgedragen aan de koper. De koopovereenkomst is dan door zowel de koper als de verkoper ondertekend. De bedenktijd begint dan om 00.00 uur te lopen. Van de 3 dagen bedenktijd moeten er 2 dagen werkdagen zijn. Eindigt de wettelijke bedenktijd op zaterdag, zondag of een feestdag? Dan wordt de termijn verlengd tot en met de eerstvolgende werkdag.

Wilt u als koper een beroep doen op de wettelijke bedenktijd na het tekenen van de koopovereenkomst? Dan moet u ervoor zorgen dat de ontbindingsverklaring vóór het verstrijken van de drie-dagen-termijn de verkoper bereikt.

Is een langere bedenktijd ook mogelijk?

Is een langere bedenktijd gewenst? Dan kan dit tussen de kopende en verkopende partij worden afgesproken. Beide partijen moeten het hier dan ook mee eens zijn. En het is belangrijk dat deze afspraak in de koopovereenkomst wordt opgenomen. Het is niet toegestaan om een kortere periode dan de wettelijke bedenktijd van drie dagen af te spreken.

Meer informatie?

Heeft u na het lezen van deze FAQ nog vragen over de wettelijke bedenktijd bij een koopovereenkomst? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op. De adviseurs van Boumij staan graag voor u klaar.