Kan ik een huis kopen zonder hypotheek?

De voordelen

Waarom geld lenen als u het geld al heeft? Steeds vaker worden woningen verkocht zonder hypotheek. En dat is natuurlijk niet voor niets. Een huis kopen zonder hypotheek biedt vele voordelen:

  • U betaalt geen rente en hoeft ook niets af te lossen. Er is dus geen sprake van maandelijkse lasten.
  • U heeft geen schuld bij een bank.
  • Het risico op een restschuld is stukken minder wanneer u besluit een huis te kopen zonder hypotheek.
  • Er is geen sprake van vermogensrendementsheffing. Gebruikt u uw spaargeld voor het kopen van een woning, dan hoeft u over dit bedrag geen vermogensrendementsheffing te betalen. Deze heffing betaalt u niet over een woning of eventuele overwaarde.
  • Sluit u geen hypotheek af? Dan is de hypotheekrente lager dan het eigenwoningforfait. U heeft dan recht op ‘aftrek wegens geen eigenwoningschuld’ en betaalt dan minder eigenwoningforfait.

De nadelen

Er zitten niet alleen voordelen, maar ook nadelen aan het kopen van een huis zonder hypotheek:

  • Gebruikt u uw spaargeld voor het kopen van een huis? Dan kunt u dat geld, logisch natuurlijk, niet meer voor iets anders gebruiken. Een groot gedeelte van uw financiële buffer is weg. Denk dus na of u dit geld echt kunt missen.
  • Zonder hypotheek loopt u ook allerlei belastingvoordelen mis. Bij het afsluiten van een hypotheek zijn een aantal kosten fiscaal aftrekbaar. Heeft u geen hypotheek? Dan kunt u dit soort kosten ook niet aftrekken. U heeft minder aftrekkosten en betaalt daardoor bijvoorbeeld meer inkomstenbelasting. U betaalt dus, per saldo, meer belasting over uw huis.
  • Doordat u een huis koopt zonder hypotheek heeft u straks waarschijnlijk meer overwaarde. Dit betekent dat u bij de aankoop van een volgend huis minder kunt bij lenen.

Advies nodig?

Het kopen van een huis zonder hypotheek heeft dus niet alleen maar voordelen. Overweegt u om een huis zonder hypotheek te kopen, maar wilt u eerst een goed advies? Neem dan vrijblijvend contact op met Boumij Hypotheken. Onze hypotheekadviseurs staan graag voor u klaar met een persoonlijk advies.