Wat zijn de kosten koper?

Wat is kosten koper?

Kosten koper, afgekort k.k., zijn de kosten die gemaakt moeten worden om officieel eigenaar van een woning te worden. De kosten koper bestaan officieel uit overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de eigendomsakte. Echter worden alle bijkomende kosten voor het kopen van een huis (zoals notariskosten voor de hypotheekakte en de kosten voor hypotheekadvies) soms ook als kosten koper aangeduid.

  • Overdrachtsbelasting
    De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de koopsom, tenzij het om starters gaat. Starters hoeven niet alle kosten koper te betalen. Ben je jonger dan 35 jaar? Dan kunt u namelijk eenmalig gebruik maken van een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Deze vrijstelling geldt alleen voor woningen met een aankoopprijs tot € 440.000, - (in 2023)/€ 510.000, - (2024). Is de woning duurder? Dan geldt het tarief van 2% overdrachtsbelasting.
  • Notariskosten
    Bij de levering van een huis is de kopende partij verplicht om een notaris in te schakelen. De notaris maakt de rechtsgeldige leveringsakte op. De tarieven hiervoor zijn per notaris anders. Ook worden er kosten in rekening gebracht om de aktes in te schrijven bij het Kadaster.

Hoe hoog zijn de kosten koper?

Hoe hoog de kosten koper zijn, is afhankelijk van de koopsom van het huis. Gemiddeld bent u in 2023 4 tot 6% van de woningwaarde kwijt aan de kosten koper. Ter verduidelijking: bij een woning van € 400.000,- gaat het dan om een bedrag tussen de € 16.000,- en € 24.000,-.

Zijn de kosten koper fiscaal aftrekbaar?

Ja, een groot gedeelte van de kosten koper is fiscaal aftrekbaar. U mag de advieskosten, bemiddelingskosten en notariskosten voor de hypotheek fiscaal aftrekken. Dit geldt ook voor de aanvraagkosten van de NHG en de taxatiekosten.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over wat de kosten koper zijn? Of heeft u een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag.