Hoe werkt een hypotheek bij nieuwbouw?

Een hypotheek bij nieuwbouw werkt anders dan een hypotheek van een al gebouwde woning. Dat komt omdat de woning nog gebouwd moet worden en u dus niet koopt van andere bewoners. Zo krijgt u bijvoorbeeld te maken met een bouwdepot. Een bouwdepot voor nieuwbouw is een soort rekening waarop het geld dat u leent voor uw nieuwe woning, uw hypotheek dus, tijdelijk staat. We leggen u het bouwdepot uit aan de hand van een voorbeeld. Stel dat u een hypotheek van € 400.000,- heeft voor uw nieuwbouwwoning. De grondkosten, dus de kosten voor de grond waarop de woning wordt gebouwd, bedragen € 200.000,-. De kosten voor het bouwen van de woning bedragen ook € 200.000,-. Dit laatste deel gaat naar het bouwdepot. Vanuit het bouwdepot betaalt u de facturen voor de bouw aan uw aannemer of ontwikkelaar, vaak via uw hypotheekverstrekker. Betalen gaat in fases; elke keer wanneer er een nieuwe bouwfase ingaat, betaalt u een deel uit het depot. U kunt vanuit dit bouwdepot alles betalen wat met de bouw van uw huis te maken heeft. Het gaat in dit geval om zaken die ‘vastzitten aan uw woning’, die uw huis in waarde vermeerderen. Dat betekent dus wel een nieuwe keuken of tegelvloer, maar geen nieuwe kast of bank.

De hypotheek van uw nieuwbouw zit dus in dit bouwdepot. U krijgt over dit bouwdepot maximaal 2 jaar rente. De hoogte van die rente staat gelijk aan de rente op uw hypotheek, die u op dat moment betaalt. De termijn van 2 jaar begint te lopen zodra u de koop- of aanneemovereenkomst heeft getekend. Als de bouw van uw woning na 2 jaar nog niet klaar is, dan kunt u uw bouwdepot soms verlengen, maar ontvangt u meestal geen rente meer. Ondertussen betaalt u uw hypotheek wel gewoon door. De rente die u hierover betaalt, is in de meeste gevallen wel gewoon aftrekbaar van de belasting.

Veel mensen vinden nieuwbouw aantrekkelijk, omdat het vrij op naam is en u dus minder kosten koper heeft. Toch moet u beseffen dat er bij nieuwbouw vaak sprake is van dubbele lasten. U betaalt namelijk niet alleen voor de bouw van uw nieuwe huis; de kosten voor (huur van) uw huidige woning lopen ook gewoon door. Ga, eventueel samen met een hypotheekadviseur, goed na of dit financieel haalbaar is voor u. Wellicht zijn er andere mogelijkheden die de financiële druk in deze periode voor u kunnen verlagen.

U krijgt bij nieuwbouw soms ook te maken met bouwrente. Bouwrente is een bedrag dat u aan uw aannemer moet betalen wanneer hij of zij kosten heeft voorgeschoten bij de nieuwbouw. Het bestaat uit 2 onderdelen: de financieringsvergoeding en de uitstelrente. De financieringsvergoeding is een bedrag voor de kosten die de aannemer heeft gemaakt vóórdat u de koop- of aanneemovereenkomst heeft getekend. Denk bijvoorbeeld aan kosten die zijn gemaakt als al is gestart met bepaalde werkzaamheden. U kunt dit deel fiscaal aftrekken van de belasting. De uitstelrente wordt betaald over kosten die zijn gemaakt in de periode tussen de huisaankoop en het regelen van de hypotheek. Dit is een bedrag dat niet fiscaal aftrekbaar is.

Interesse in nieuwbouw en vragen over de hypotheek, bijvoorbeeld over het bouwdepot of de bouwrente? Stel uw vragen aan de hypotheekadviseur. Voor een afspraak met een hypotheekadviseur van Boumij Hypotheken belt u naar 073-8222001, mailt u naar hypotheken@boumij.nl of vult u het contactformulier in.