Kunnen mijn ouders garant staan voor mijn hypotheek?

Drie mogelijkheden: ouders helpen bij de hypotheek

Er zijn drie verschillende mogelijkheden hoe ouders kunnen helpen bij het afsluiten van een hypotheek.

1. Schenking

Jaarlijks mogen ouders een beperkt bedrag belastingvrij schenken aan hun kind. Bij een schenking die gebruikt wordt voor een woning is deze schenkingsvrijstelling ruimer. In 2020 mogen ouders eenmalig tot € 103.643, - belastingvrij schenken.

2. Een familiehypotheek sluiten

Met een familiehypotheek leent het kind een gedeelte van het aankoopbedrag van de ouders, i.p.v. van de bank. Hierbij is het slim om samen met uw ouders een rente af te spreken. Een rente die onder bepaalde voorwaarden ook nog eens fiscaal aftrekbaar is.
Met een familiehypotheek kunt u dus meer lenen tegen lagere maandlasten. En ook voor uw ouders biedt het voordelen. Zij betalen minder belasting over het vermogen door te investeren én ze ontvangen een rente die meer oplevert dan de huidige spaarrente.

3. Garant staan voor de hypotheek

Tot voor kort was het voor ouders mogelijk om garant te staan voor een hypotheek van hun kind. Garant staan betekent dat wanneer u als kind de maandlasten niet kunt betalen, de ouders dit van u overnemen. Met een garantstelling waren geldverstrekkers bereid om een hogere hypotheek af te sluiten.

Dit was dus tot voor kort mogelijk, omdat het vaak mis ging. Hiervoor in de plaats is ‘meetekenen van ouders’ gekomen.

Meetekenen van de ouders

Ouders die de hypotheekakte meetekenen zijn net zoals bij een garantstelling ook aansprakelijk voor de hypotheek wanneer het kind deze niet meer kan betalen. Het verschil is dat er andere voorwaarden gesteld zijn aan de maximale termijn van de ‘garantstelling’ en aan het deel van de hypotheeklasten die u minimaal zelf moet kunnen dragen.

De voorwaarden bij garantstelling/meetekenen hypotheek

De exacte voorwaarden qua garantstelling bij een hypotheek zijn per geldverstrekker anders, maar meestal zijn de volgende voorwaarden van belang:

  • Het is belangrijk dat u het grootste gedeelte van de hypotheeklasten zelf kunt dragen.
  • Uw ouders moeten genoeg financiële ruimte hebben om garant te kunnen staan voor (een deel van) uw hypotheek. Van uw ouders moet de geldverstrekker dus ook alle inkomensgegevens hebben.
  • U moet kunnen aantonen dat u binnen drie tot vijf jaar de volledige hypotheeklast zelf kunt dragen. Dit is in de praktijk vaak lastig aan te tonen.

Meer informatie over garant staan bij hypotheek?

Wilt u graag meer informatie over het garant staan bij uw hypotheek en welke mogelijkheden er zijn voor u en uw ouder(s)? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. De hypotheekadviseurs van Boumij Hypotheken staan voor u klaar met een persoonlijk advies.