Kan ik de overwaarde van mijn huis of hypotheek opnemen?

Wat is overwaarde?

De overwaarde is het verschil tussen de waarde van uw huis en de (resterende) hoogte van de hypotheek. Is de prijs van uw huis gestegen of heeft u uw hypotheek (grotendeels) afgelost? Dan is de kans groot dat u overwaarde heeft opgebouwd. Van overwaarde wordt ook weleens gezegd dat het vast zit in de stenen van uw huis. Meestal wordt de overwaarde pas contact als uw huis wordt verkocht.

Of uw huis overwaarde heeft, kunt u op twee manieren controleren:

  1. U kunt een taxatie laten uitvoeren.
  2. U kunt kijken naar de WOZ-waarde van uw woning. De WOZ-beschikking ontvangt u elk jaar in de brievenbus.

Overwaarde huis opnemen: de mogelijkheden

Er zijn een aantal mogelijkheden om de overwaarde van uw huis of hypotheek op te nemen:

1. De hypotheek verhogen

Bij de overwaarde van uw huis is één van de mogelijkheden het verhogen van uw hypotheek. Biedt uw huidige hypotheek geen extra ruimte? Dan kunt u een tweede hypotheek afsluiten.

Let wel op dat er andere hypotheeknormen gelden. De hypotheeksom mag bijvoorbeeld niet hoger zijn dan de woningwaarde. Is de nieuwe hypotheek bedoeld voor energiebesparende maatregelen? Dan mag 106% van de woningwaarde geleend worden.

Wilt u de overwaarde van uw huis investeren en gebruikt u de verhoging voor een verbouwing of verbetering van uw woning? Dan is de hypotheekrente onder voorwaarde aftrekbaar.

2. De verzilverhypotheek

Vaak willen mensen op een wat latere leeftijd de overwaarde van hun huis/hypotheek opnemen ter aanvulling van bijvoorbeeld het pensioen of voor aanpassingen om langer thuis te kunnen blijven wonen. Maar op latere leeftijd is het verhogen van de hypotheek lastiger. De oplossing is een verzilverhypotheek, ook wel opeethypotheek genoemd. Deze hypotheek wordt namelijk niet getoetst op het pensioeninkomen. En steeds meer geldverstrekkers gaan hierin mee.

3. Verzilverlening van SVn

SVn staat voor het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland. De verzilverlening van SVn is iets soortgelijks als de verzilverhypotheek. Het verschil? Dat de opgenomen overwaarde gebruikt moet worden voor een investering in comfortabel en veilig wonen.

De voorwaarden voor een verzilverlening van SVn:

  • Geen toetsing op inkomen
  • Beschikbaar vanaf tien jaar voor de AOW-leeftijd
  • Lenen tot maximaal 60% van de woningwaarde.

4. Verkopen en terughuren

De laatste oplossing om de overwaarde van uw huis te kunnen opnemen is verkopen en terughuren. Dit is alleen een oplossing wanneer een hypotheek of lening niet mogelijk is. De overwaarde van uw huis dat bij de verkoop vrijkomt, is dan voor u. En omdat u graag in uw huidige woning wilt blijven wonen, krijgt u dan de optie om de woning terug te huren.

Het nadeel is dat het een dure mogelijkheid is. U betaalt namelijk huur in plaats van rente. Is het geld van de overwaarde op? Dan moet u nog steeds huur betalen. Wel heeft u niet meer te maken met eventuele onderhoudskosten.

Meer informatie over optie vier leest u in het artikel ‘Kan ik mijn huis verkopen en vervolgens weer terughuren?’.

Wat is de beste optie voor u?

Wilt u graag de overwaarde van uw huis/hypotheek opnemen, maar weet u niet goed hoe? Neem dan vrijblijvend contact op met Boumij Makelaars. Wij denken graag met u mee en gaan samen op zoek naar de beste optie in uw specifieke situatie.