Hoeveel eigen geld heb ik nodig voor een hypotheek?

Wat is eigen geld?

Eigen geld is geld dat u tot uw beschikking heeft om te investeren in een nieuwe woning. Denk bijvoorbeeld aan spaargeld over de overwaarde afkomstig uit de verkoop van een eventuele vorige woning. Daarnaast spreken we ook over ‘eigen geld’ als u een schenking van bijvoorbeeld uw ouders gekregen heeft.

Wat moet ik betalen met eigen geld?

Zoals gezegd is het sinds 1 januari 2018 niet meer mogelijk om een huis te kopen/hypotheek aan te vragen zonder eigen geld. Sinds 2018 mag door de geldverstrekker namelijk nog maar 100% van de koopsom gefinancierd worden. De bijkomende kosten betaalt u dus met behulp van eigen geld. Wat betreft de bijkomende kosten kunt u denken aan een bedrag van ongeveer 6% van de koopsom. Andere kosten die u met het eigen geld betaalt, zijn:

 • Kosten koper
  De kosten die gemaakt worden om eigenaar te worden van een woning, worden kosten koper genoemd. Kosten koper bestaat uit de overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (rond de 1000 euro) voor de leveringsakte.
 • Makelaarskosten
  De makelaar betaalt u voor de begeleiding bij het kopen of verkopen van uw huis. Dit wordt ook wel de makelaarscourtage genoemd. Dit is een percentage van de uiteindelijke (ver)koopprijs.
 • Bouwkundige keuring
  Bij een ouder huis is het verstandig om een bouwkundig onderzoek te laten uitvoeren naar de kwaliteit van de woning. Een onderzoek waarbij eventuele verborgen gebreken aan het licht komen. Een bouwkundige keuring kost meestal een paar honderd euro.
 • Kosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  Koopt u een huis met Nationale Hypotheek Garantie? Dan betaalt u eenmalig een provisie van 0,7% van de koopsom (2021).
 • Eventuele advies- en bemiddelingskosten
  Laat u zich adviseren door een hypotheekadviseur? Dan betaalt u daar uiteraard ook kosten voor.

Koopt u een nieuwbouwwoning? Dan is er geen sprake van kosten koper, omdat u de woning ‘vrij op naam’ koopt. Daarentegen betaalt u wel bouwrente, kosten voor het inschrijven bij het Kadaster en eventuele kosten voor het meerwerk. De hoogte van deze bouwrente is afhankelijk van de aannemer.

Weten hoeveel eigen geld u nodig heeft bij een hypotheek?

Wilt u precies weten hoeveel eigen geld u nodig heeft bij uw hypotheek? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. De hypotheekadviseurs van Boumij Hypotheken staan graag voor u klaar. Zij kunnen u precies vertellen wat er in uw situatie van toepassing is en hoeveel eigen geld u dus uiteindelijk nodig heeft voor het afsluiten van de hypotheek.