Wat gebeurt er met de gezamenlijke hypotheek als ik en mijn partner uit elkaar gaan?

Hebben u en uw partner een gezamenlijke hypotheek en gaat u uit elkaar? Dan moet u beslissen wat er met de hypotheek gaat gebeuren. Afhankelijk van uw situatie heeft u bepaalde opties. Als u uit elkaar gaat, dan kan één van de partners bijvoorbeeld de hypotheek overnemen. De blijvende partner zet dan de hypotheek op zijn of haar naam. In plaats van dat u met zijn tweeën verantwoordelijk bent voor de hypotheek, betaalt de blijvende partner deze voortaan van zijn of haar eigen inkomen. Dat betekent vaak dat de hypotheeklasten voor de blijvende partner zullen verhogen. Er valt immers een inkomen weg.

Als u uit elkaar gaat en u blijft in het huis wonen, dan krijgt u waarschijnlijk ook te maken met het uitkopen van de vertrekkende partner. Uitkopen doet u met de overwaarde die op dat moment op de woning zit. Tenzij anders vastgelegd bij de notaris, heeft de vertrekkende partner recht op de helft van de overwaarde. Vaak worden de hypotheeklasten verhoogd om dit financieel te kunnen bolwerken. Het kan echter ook zo zijn dat u voldoende spaargeld heeft om het bedrag uit eigen zak te betalen. Wilt u het bedrag meefinancieren in uw hypotheek? Dan moet uw toetsingsinkomen dit wel toelaten. De hypotheekverstrekker bepaalt uiteindelijk of u de hypotheeklasten alleen kunt dragen.

Gaat u uit elkaar en wilt geen van beide de hypotheek van het huis overnemen en de ander uitkopen? Bijvoorbeeld omdat het financieel niet mogelijk blijkt te zijn dat de hypotheek op één naam wordt gezet? Dan heeft u als optie om samen eigenaar te blijven van de woning. U blijft dan gezamenlijk verantwoordelijk voor de hypotheek en andere maandlasten die bij de woning komen kijken.

Als het voor u en uw ex-partner niet haalbaar is om samen eigenaar te blijven van de woning, dan zult u de woning moeten verkopen. Het bedrag dat vervolgens vrijkomt (inclusief overwaarde) wordt vervolgens eerlijk verdeeld over allebei de partners, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt bij de notaris.

Gaat u uit elkaar en heeft u een gezamenlijke hypotheek, dan doet u er in ieder geval altijd verstandig aan om een hypotheekadviseur in te schakelen. De hypotheekadviseur geeft u eerlijk advies vanuit een onafhankelijke positie en helpt u duidelijke afspraken te maken. Bij Boumij Hypotheken adviseren we u en uw ex-partner graag over de mogelijkheden die u heeft. Zo komen we samen tot een oplossing die het best bij uw situatie past. Wilt u een afspraak maken? Neem dan direct contact met ons op.