Hoe werkt een huis verkopen met overwaarde?

Als de waarde van uw koophuis hoger is dan uw hypotheekschuld, dan zit er overwaarde op uw woning. Overwaarde ontstaat vaak doordat uw woning in waarde is gestegen en u al een deel van uw hypotheek hebt afgelost. Dé manier om uw overwaarde op te nemen, is door uw huis met overwaarde te verkopen. U kunt uw overwaarde vervolgens op verschillende manieren benutten. Veel mensen besluiten bijvoorbeeld om hun overwaarde in hun nieuwe koopwoning te stoppen. Daardoor verlaagt de hypotheek van hun nieuwe woning. Deze keuze is ook fiscaal aantrekkelijk. Dat heeft alles te maken met de bijleenregeling: een regeling die aangeeft dat u de rente over maximaal de aankoopprijs van uw nieuwe woning, min de eigenwoningreserve (overwaarde van uw oude huis) mag aftrekken.

De bijleenregeling is op 1 januari 2004 ingesteld door de Belastingdienst. Het heeft als doel om mensen te ontmoedigen om hun overwaarde te gebruiken voor andere zaken dan het verlagen van hun nieuwe hypotheek. Er zijn namelijk ook andere dingen die u met uw overwaarde zou kunnen doen zodra u uw huis heeft weten te verkopen. U zou het bijvoorbeeld op uw spaarrekening kunnen laten staan of gebruiken om te beleggen. Als u hiervoor kiest, dan zou u (zonder de bijleenregeling) profiteren van dubbel fiscaal voordeel. U zou dan namelijk rendement over het bedrag aan overwaarde behalen én profiteren van het geleende bedrag van hypotheekrenteaftrek. De Belastingdienst wil dit voorkomen, en daarom is de bijleenregeling in het leven geroepen. U kunt er dus voor kiezen om uw overwaarde op een andere manier te besteden dan te investeren in uw nieuwe woning, maar dan profiteert u niet meer van het fiscale voordeel van hypotheekrenteaftrek.

Wilt u uw huis verkopen en zit u met vragen over de overwaarde? Schakel dan een hypotheekadviseur van Boumij in. Bel vandaag nog naar 073-8222001, stuur een e-mail naar hypotheken@boumij.nl of vul het contactformulier.