Wat is de borgtochtprovisie voor NHG?

Als u een NHG-hypotheek afsluit, dan moet u borgtochtprovisie betalen. NHG is namelijk een waarborgfonds dat borg staat voor uw lening tegenover de bank. Dankzij de borgtochtprovisie kan de NHG borg staan voor uw schuld. Het waarborgfonds bekostigt er bijvoorbeeld de kwijtschelding van restschulden mee.

U betaalt in drie gevallen borgtochtprovisie voor NHG:

  • Als u een hypotheek met NHG afsluit
  • Als u uw bestaande hypotheek oversluit naar een hypotheek met NHG
  • Als u uw huidige NHG-hypotheek verhoogt (in dit geval worden de kosten voor NHG enkel berekend over het opgehoogde leningdeel)

De hoogte van de borgtochtprovisie voor NHG bedraagt 0,6% van het totale hypotheekbedrag. Het is een onderdeel van alle verschillende kosten die u maakt als u een hypotheek afsluit. Sluit u bijvoorbeeld een hypotheek van € 300.000,- af, dan betaalt u dus € 1800,- borgtochtprovisie.

U kunt het bedrag dat u aan borgtochtprovisie betaalt aftrekken bij de belastingaangifte. Dat kan bij de belastingaangifte van het jaar waarin u uw huis hebt gekocht. Dit betekent dat u in het volgende jaar minder belasting hoeft af te dragen.

Vragen over de borgtochtprovisie die u moet betalen bij het afsluiten van een NHG-hypotheek? Bij Boumij Hypotheken beantwoorden we ze graag. Maak daarom snel een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.