Kan ik de overwaarde van mijn huis gebruiken voor schulden?

Als u overwaarde op uw huis heeft, dan kunt u dit bedrag gebruiken voor het aflossen van uw schulden. U kunt die overwaarde al verzilveren zonder dat u daar uw huis voor moet verkopen. Dat kan door een tweede hypotheek af te sluiten of uw lopende hypotheek te verhogen. U lost dan met het vrijgekomen bedrag uw lopende lening af en gaat in plaats daarvan maandelijks hypotheeklasten betalen. Het gebruiken van de overwaarde van uw huis voor schulden is vooral voordelig als u daardoor op de lange termijn maandelijks minder kwijt bent aan uw lopende lening. U profiteert hier dan ook met name van als de hypotheekrente een stuk lager is dan de rente die u nu over uw lening betaalt.

Ook als u uw huis verkoopt en uw overwaarde komt vrij, kunt u dit bedrag gebruiken voor het aflossen van uw schulden. U dient er echter in alle gevallen rekening mee te houden dat u geen recht heeft op hypotheekrenteaftrek als u besluit uw schulden af te lossen met uw overwaarde. Sluit u een extra hypotheek af voor andere doeleinden dan uw nieuwe woning, zoals de financiering van een auto of studie? Ook dan heeft u geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Heeft u schulden en bent u benieuwd of het in uw situatie voordelig uitpakt om de overwaarde van uw huis te gebruiken voor het aflossen van deze lening? Of dat een andere manier om uw overwaarde te benutten misschien beter bij uw situatie past? De hypotheekadviseur van Boumij Hypotheken adviseert u graag.