Kan ik de overwaarde van mijn huis gebruiken voor een tweede woning?

Als u overwaarde heeft op uw huis, dan kunt u dit gebruiken voor de financiering van een tweede woning. Een mooie vakantiewoning bijvoorbeeld, of een woning voor uw (klein)kinderen. Het is zelfs mogelijk om een tweede woning te kopen voor verhuur aan anderen. U kunt in ieder geval een hoop met de overwaarde van uw huidige woning!

Lijkt het u wel wat om de overwaarde van uw huis te gebruiken voor een tweede woning? Dan is het belangrijk om te weten dat er twee zaken getoetst worden: de precieze overwaarde zelf en (opnieuw) uw inkomen. Als u door de toetsing heen komt, dan kunt u met de overwaarde van uw huis bijvoorbeeld een tweede hypotheek afsluiten. U neemt dan bovenop uw bestaande hypotheek een nieuwe hypotheek, waarbij uw huidige woning opnieuw als onderpand fungeert. Wanneer de hypotheek van uw huidige woning bijvoorbeeld 2 ton is en het huis is 5 ton waard, dan kunt u de 3 ton overwaarde gedeeltelijk of volledig gebruiken voor een tweede huis. Dan wordt uw huidige hypotheek opgehoogd met 3 ton. Houd er rekening mee dat u te maken krijgt met risico-opslagen op de rente van uw hypotheek. Daardoor kunnen uw maandelijkse woonlasten stijgen.

U kunt ook uw huidige hypotheek oversluiten als u de overwaarde van uw huis wilt gebruiken voor een tweede woning. In dit geval beëindigt u uw lopende hypotheek en gaat u een nieuwe hypotheek aan. Een groot voordeel aan deze optie is dat u dan gebruik kunt maken van de historisch lage rente die nu geldt, en daarvoor een nieuwe rentevaste periode kunt afspreken. Nadeel is dat u waarschijnlijk een boeterente én oversluitkosten moet betalen.

Heeft u vragen? De hypotheekadviseurs van Boumij Hypotheken staan voor u klaar met de juiste antwoorden. Neem vandaag nog contact met ons op.