Wat kan ik doen met de overwaarde van mijn huis of hypotheek?

Als u een huis of hypotheek met overwaarde heeft, dan heeft u verschillende opties om de overwaarde te benutten. Zo kunt u bijvoorbeeld de overwaarde van uw verkochte woning gebruiken voor uw nieuwe huis. Dat zorgt ervoor dat de hypotheek van uw nieuwe huis lager wordt en u dus lagere maandlasten kunt hebben. U kunt ook besluiten om de overwaarde van uw verkochte woning in de verbouwing van uw nieuwe woning te investeren. Uw maandlasten zullen bij deze optie wel hoger uitvallen dan bij de eerste optie: uw hypotheek zal in vergelijking met de eerste optie immers hoger zijn. Maar u heeft dan wel een bedrag vrij dat u geheel kunt besteden aan de verbouwing van uw nieuwe woning. Omdat deze twee opties betrekking hebben op uw nieuwe woning, kunt u in beide gevallen uw hypotheekrenteaftrek behouden.

Als u een huis of hypotheek met overwaarde heeft, dan kunt u er, onder voorwaarden, ook voor kiezen om de overwaarde op uw spaarrekening te laten storten. Deze optie is aantrekkelijk als u een bedrag nodig heeft voor een bepaalde investering, bijvoorbeeld de studies van uw kinderen. Belangrijk om te weten is dat u in dit geval de overwaarde niet mag opgeven bij de belastingdienst. U profiteert dus niet van hypotheekrenteaftrek.

Heeft u schulden? U kunt uw overwaarde ook gebruiken om uw schulden af te lossen. Houd er in dit geval wel rekening mee dat u, net als bovenstaande optie, geen recht heeft op hypotheekrenteaftrek.

U heeft ook de mogelijkheid om de overwaarde te splitsen. Stel dat u € 100.000,- overwaarde heeft, dan kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om € 50.000,- in uw nieuwe woning te stoppen en € 50.000,- op uw spaarrekening te storten. U bent dan wellicht maandelijks wat meer kwijt aan uw hypotheek dan wanneer u de volledige overwaarde in uw nieuwe huis investeert, maar u heeft dan wel extra geld dat u vrij kunt gebruiken. Let op dat u over het deel dat u op uw spaarrekening stort, geen hypotheekrente mag aftrekken.

Uw overwaarde komt vrij als u uw huis verkocht hebt. Dat is de meest reguliere manier om aan uw overwaarde te komen. Maar u kunt uw overwaarde ook op andere manieren verzilveren, zonder dat u daarvoor uw huidige woning moet verkopen. U kunt bijvoorbeeld een verzilver- of opeethypotheek afsluiten, uw hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten.

Heeft u overwaarde op uw huis en bent u benieuwd hoe u dit het best kunt gebruiken in uw situatie? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Boumij Hypotheken.