Kan ik als zzp’er of ondernemer een hypotheek krijgen?

De ondernemershypotheek

Het is zeker mogelijk om als ondernemer of zzp’er een hypotheek te krijgen. Om een hypotheek te krijgen, moet u laten zien dat u genoeg verdient met uw onderneming. Hoe? Door belangrijke cijfers inzichtelijk te maken. Een hypotheekverstrekker kijkt in ieder geval naar het onderstaande:

 • De nettowinst
 • Een eigen vermogen dat relatief groot genoeg is
 • De liquiditeit: dus dat u niet meer schulden heeft dan geld op uw rekening.

In principe kijken hypotheekverstrekkers naar de bovenstaande cijfers van de afgelopen drie jaar.

Startende ondernemer

Niet iedere zzp’er of ondernemer is al drie jaar bezig. Als startende ondernemer is het nog niet mogelijk om cijfers aan te leveren van de afgelopen drie jaar. Maar ook als starter is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Meestal wordt dan om een onafhankelijk vastgesteld toetsinkomen gevraagd. Dit toetsinkomen blijkt uit een inkomensverklaring, opgesteld door één van de daarvoor door de banken erkende accountantskantoren. Dit kunt u zelf opvragen of via een hypotheekadviseur regelen. Met deze inkomensverklaring kunt u als startende ondernemer een hypotheek aanvragen.

Een stappenplan

Het proces voor het aanvragen van een hypotheek voor een zzp’er of ondernemer is iets lastiger dan voor iemand die in loondienst is. Maar het is toch niet zo lastig als altijd gedacht wordt. Wanneer u onderstaand stappenplan volgt, bent u al een heel eind op weg:

 1. Zoek uw cijfers bij elkaar
  Zorg dat u bovenstaande cijfers, dus nettowinst, eigen vermogen en liquiditeit, paraat heeft. En dat van de afgelopen drie jaar.
 2. Welke bank of hypotheekverstrekker is interessant?
  Heeft u de bedrijfsresultaten paraat? Dan kunt u gaan kijken bij welke hypotheekverstrekker of bank u geaccepteerd wordt met deze cijfers. Dit kunt u samen met de hypotheekadviseur van Boumij Hypotheken doen. We gaan op zoek naar de beste deal.
 3. Ga op zoek naar uw droomhuis
  Als het goed is, heeft u nu een indicatie van wat u kunt lenen. Stap drie is dan ook op zoek gaan naar uw droomhuis.
 4. Het afsluiten van een hypotheek
  Is uw bod geaccepteerd? Dan wordt het de hoogste tijd om als zzp’er of ondernemer een hypotheek af te sluiten. Ook hier helpt onze hypotheekadviseur u graag bij. Samen gaan we op zoek naar de voor u meest interessante hypotheekverstrekker.

Tips bij het aanvragen van een hypotheek als zzp’er

Wilt u als ondernemer of zzp’er een hypotheek aanvragen? Wellicht dat onderstaande tips u op weg helpen:

 • Bereken zelf wat u kunt missen. Probeer hierbij een prognose te maken voor de komende jaren.
 • Zorg voor voldoende eigen geld. Sinds 2018 mag u nog maximaal 100% van de woningwaarde lenen. U heeft dus eigen geld nodig voor alle bijkomende kosten.
 • Welke verzekeringen heeft u als ondernemer allemaal? Bij het afsluiten van een hypotheek kan het helpen verzekerd te zijn bij overlijden of bij arbeidsongeschiktheid.
 • Neem de juiste documenten mee naar uw hypotheekafspraak zoals KvK inschrijving, jaarcijfers, prognose en pensioenoverzicht.

Bij het aanvragen van een hypotheek als zzp’er of ondernemer is het aan te raden om advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Boumij Hypotheken is zo een hypotheekadviseur. Wij helpen u graag met het bekijken van alle mogelijkheden. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.