Wanneer kan of moet ik mijn bestaande hypotheek oversluiten?

Wat is oversluiten?

Bij het afsluiten van een hypotheek kiest u een periode om de rente vast te zetten. Gedurende deze periode kan de hypotheekrente voor nieuwe hypotheken wijzigen. De afgelopen jaren is de rente fors gedaald, waardoor het interessant kan zijn uw hypotheek over te sluiten. Bij het oversluiten van uw bestaande hypotheek beëindigt u het lopende rentecontract en stapt u over naar een lagere hypotheekrente.

Wanneer is de hypotheek oversluiten aantrekkelijk?

Staat de hypotheekrente lager dan de rente die u nu voor uw hypotheek betaalt? Dan kan het oversluiten van uw bestaande hypotheek financieel voordeel opleveren, want een lagere rente zorgt voor lagere maandlasten.

Houd er wel rekening mee dat een bestaande hypotheek oversluiten niet kan zonder kosten te maken. U moet namelijk altijd taxatie-, notaris- en advieskosten betalen. Sluit u de hypotheek over tijdens de huidige rentevast periode? Dat is de kans groot dat u ook een boete moet betalen.

De voordelen

Wanneer u besluit tot het oversluiten van uw bestaande hypotheek kiest u voor de volgende voordelen:

  • U gaat een lagere hypotheekrente betalen.
  • U kunt de hypotheekrente voor een lagere periode vastzetten (10, 20 of zelfs 30 jaar).
  • Wilt u verbouwen? Dan kunt u er voor kiezen om niet alleen de hypotheek over te sluiten, maar deze ook te verhogen met een bouwdepot.
  • De vergoeding voor vroegtijdig aflossen is fiscaal aftrekbaar.

De nadelen

Het oversluiten van een bestaande hypotheek kent naast voordelen ook een aantal nadelen:

  • Sluit u uw hypotheek over voordat uw rentevast periode afloopt? Dan moet u daarvoor een boete betalen.
  • U moet opnieuw alle bijkomende kosten zoals taxatiekosten, notariskosten en bemiddelingskosten betalen.
  • Aangezien u minder rente gaat betalen, is uw belastingvoordeel lager.
  • Bent u van plan om binnen drie jaar te verhuizen? Dan verdient u de kosten van het oversluiten vaak niet terug.

Spaarhypotheek oversluiten of niet?

Heeft u een spaarhypotheek die u wilt oversluiten? Laat u dan goed adviseren door bijvoorbeeld een hypotheekadviseur van Boumij Hypotheken. Bij een spaarhypotheek betaalt u naast hypotheekrente namelijk ook een premie voor de spaarrekening. Met deze rekening lost u op de einddatum de hypotheek af. Het rendement van de spaarrekening staat vast, dit is gelijk aan de hypotheekrente die u betaalt. Bij het oversluiten van uw bestaande hypotheek naar een lagere rente, betekent dit dat ook de premie of inleg opnieuw moet worden berekend. U gaat aan de ene kant minder rente betalen, maar door de lagere rente stijgt aan de andere kant uw premie.

Wanneer en hoe kan ik mijn hypotheek oversluiten?

Bent u geïnteresseerd in het oversluiten van uw bestaande hypotheek of wilt u meer informatie over het wel of niet oversluiten van een spaarhypotheek? Neem dan contact op met Boumij Hypotheken. Wij berekenen graag voor u of het zinvol is om uw hypotheek over te sluiten.