Kan ik een hypotheek krijgen zonder eigen geld?

Maximale hypotheek verlaagd

Sinds 2012 is de overheid bezig om de maximaal te verkrijgen hypotheek met stapjes te verlagen. Er is een maximum gesteld aan de hypotheek ten opzichte van de waarde van een woning. Sinds januari 2018 kunt u bij de aankoop van een woning niet meer de koopsom plus alle bijbehorende hypotheekkosten lenen. U krijgt maximaal 100% van de marktwaarde gefinancierd, dus niet meer de bijbehorende financieringskosten. Deze financieringskosten (kosten koper en notariskosten) bedragen ongeveer 6% van de aankoopsom. Dus eigenlijk heeft u minimaal voor die financieringskosten een bedrag aan eigen geld nodig.

Mogelijke oplossingen hypotheek zonder eigen geld

Bovenstaande maximale hypotheekregel is in het leven geroepen om de Nederlandse huizenkoper tegen zichzelf te beschermen. Waar vroeger alles gefinancierd kon worden en de maandelijkse hypotheekkosten erg hoog werden, wordt dit risico nu ingeperkt. Met als nadeel dat het nu lastiger wordt om een hypotheek af te sluiten zonder eigen geld. Toch zijn er oplossingen mogelijk om zonder voldoende spaargeld een eigen huis te kopen.

1. Persoonlijke lening afsluiten

In sommige situaties kan het de oplossing voor u zijn om een persoonlijke lening naast uw hypotheek af te sluiten. Het klinkt vreemd, maar het is soms echt mogelijk. Dit komt door het verschil in rekenregels. Maar aangezien de maximale hypotheekregel bedacht is om u als consument te beschermen tegen teveel lenen, zijn we geen voorstander van deze constructie.

2. Taxatiewaarde hoger dan de koopsom

De regels voor de maximale hypotheek draaien grotendeels om de marktwaarde van de woning. Vanaf 2018 kunt u 100% van die marktwaarde aan hypotheek krijgen. De meeste banken hanteren als marktwaarde de koopsom van de betreffende woning, maar er zijn ook geldverstrekkers die als marktwaarde de taxatiewaarde nemen. Dan zijn er misschien wel mogelijkheden om ook de extra kosten nog mee te financieren.

3. Hulp van ouders

Er zijn verschillende manieren waarop ouders kunnen helpen bij de aankoop van een woning:

  • Geld lenen
  • Geld schenken
  • Zelf een huis kopen en aan de kinderen verhuren
  • Samen een huis kopen
  • Borg staan voor de hypotheek van de kinderen

Welke optie de beste optie is, is helemaal afhankelijk van zowel de financiële situatie van u als van uw ouders. In het artikel ‘Kunnen mijn ouders garant staan voor mijn hypotheek?’ leest u daarover meer.

Boumij Hypotheken voor advies

Heeft u uw droomwoning gevonden, maar heeft u jammer genoeg niet voldoende spaargeld? Neem dan contact op met Boumij Hypotheken. Samen met u kijken we graag naar de eventuele mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten zonder eigen geld.